1. yle.fi
  2. Uutiset

Julkkisten nimmareista tullut kultaakin arvokkaampia

Maailmanluokan tähtien nimikirjoituksista on tullut arvokasta kauppatavaraa. Niiden arvo on kasvanut kymmenen viime vuoden aikana yli 300 prosenttia.

viihde
Elviksen valokuva ja sinisellä kuulakärkikynällä kirjoitettu nimikirjoitus.
Nimikirjoituksista joutuu pulittamaan tietenkin enemmän, jos julkisuuden henkilö on jo kuollut.EPA / Tannen Maury

Julkisuuden henkilöiden esineet ja nimikirjoitukset ovat nykyisin jo hyvä sijoituskohde, sillä ne voivat olla arvokkaampia kuin arvopaperit tai jopa kulta. Etuna on myös se, ettei niiden arvoa hetkauta esimerkiksi taloustaantuma. Taloudellisesti epävarmoina aikoina ihmiset etsivätkin vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa rahojaan.

Ykkösluokan tähtien nimikirjoitukset ovat yksi arvoaan huomattavasti nostanut sijoituskohde. Nimikirjoituksista joutuu pulittamaan tietenkin enemmän, jos julkisuuden henkilö on jo kuollut. Esimerkiksi kuuluisan nyrkkeilijän Mohammad Alin nimikirjoituksella varustettu valokuva maksoi kymmenen vuotta sitten 300 euroa, kun nyt siitä pyydetään yli 1 100 euroa. Arvokkaimmasta päästä on vallankumousjohtaja Che Guevaran nimikirjoitus, josta joutuu maksamaan jopa 30 000 euroa.

Vielä elossa olevien tähtien nimikirjoituksista haluttu on muun muassa Madonnan nimmari, josta täytyy maksaa noin tuhat euroa. Golffari Tiger Woodsin käsialanäytteen hinta saattaa puolestaan nousta jopa 2 000 euroon. Harvinaisin ja kallein elossa olevien kuuluisuuksien nimikirjoituksista on ensimmäisenä ihmisenä kuussa olleen Neil Armstrongin nimmari. Hän nimittäin lopetti aikanaan nimikirjoitusten jakamisen sen jälkeen, kun parturi myi hänen hiuksiaan. Armstrongin nimikirjoituksesta pyydetään noin 6 500 euroa.

Keräilyharvinaisuuksien arvon uskotaan kasvavan entisestään. Väestön ikääntymisen ja keskiluokkaistumisen sekä talouskasvun myötä keräilymarkkinoiden koon arvioidaan kaksinkertaistuvan seuraavan 30 vuoden aikana.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi