1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiselokuva esillä Tallinnan elokuvajuhlilla

Tallinnassa alkaa perjantaina Viron suurin elokuvafestivaali, pimeiden öiden elokuvajuhla PÖFF. Yksi tämänvuotisista teemoista on Suomi, ja festivaaliohjelmassa onkin useita suomalaiselokuvia 1960-luvulta nykypäivään. Tänä vuonna Tallinna saa kunnian isännöidä myös Euroopan elokuva-akatemian palkintoseremoniaa.

kulttuuri

Euroopan arvostetuimman elokuvapalkinnon, European Film Awardsin saajat julkistetaan Tallinnassa 4. joulukuuta. Suomesta ehdolla on dokumenttielokuvien sarjassa Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro ja lyhytelokuvien sarjassa Miia Tervon Lumikko.

Euroopan elokuva-akatemia julkistaa palkinnonsaajat joka toinen vuosi Berliinissä ja joka toinen vuosi muussa eurooppalaisessa kaupungissa. Tallinna on ensi vuonna Suomen Turun ohella Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Euroopan elokuvapalkinnon saajaehdokkaista kaikkiaan 17 nähdään Tallinnan elokuvajuhlilla, jotka kestävät marraskuun 19. päivästä joulukuun 5. päivään. Ohjelmassa on muun muassa Miesten vuoro.

Suomalainen elokuva on muutoinkin esillä Tallinnassa. sillä suomalaiselokuva on yksi festivaalin teemoista muun muassa ihmisoikeuksien, urheilukulttuurin ja tshekkiläisen uuden aallon ohella.

Festivaaleilla nähdään sekä suomalaisia uutuuksia että vanhempaa tarjontaa. Tämänvuotisista elokuvista festivaaleilla esitetään muun muassa Dome Karukosken Napapiirin sankari, Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion Sukunsa viimeinen ja Mika Kaurismäen Vesku. Vanhempaa tarjontaa on Aleksi Mäkelän viimevuotisesta Rööperistä 1960-luvun puolivälin elokuviin, joista nähdään muun muassa Mikko Niskasen ohjaama Käpy selän alla.

Myös elokuvajuhlien avauselokuva on suomalainen, Jalmari Helanderin Rare Exports -jouluelokuva. Elokuvajuhlat päättää virolaisen Mati Küttin ohjaama Taevalaul.

Euroopan elokuva-akatemian palkintojen ohella Tallinnassa julkistetaan elokuvafestivaalin omat palkinnot.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi