Vintage nostaa hintoja

Vintage-muoti on selvästi nostanut vanhojen vaatteiden, sisustustarvikkeiden ja huonekalujen hintoja. Menneiden vuosikymmenten aarteita myydäänkin nyt kirpputorien ohella yhä useammin netissä tai Vintageen erikoistuneissa putiikeissa.

kulttuuri
 Louis Vuittonin vintage-huivi.
Louis Vuittonin vintage-huivi on huutokaupattavana Bukowskin keväthuutokaupassa.YLE

Erityisesti 50-luvusta innostunut artesaani Mimosa Dedanann aloitti vintageharrastuksensa jo yli 20 vuotta sitten, ennen kuin koko muoti-ilmiöstä oli tietoakaan.

90-luvun laman aikana kirpputorikulttuuri levisi kaikkialle ja 2000-luvulle tultaessa vanhojen vuosikertatuotteiden kerääjiä alkoi näkyä muuallakin kuin fiftari-piireissä. Parin viime vuoden aikana hinnat ovatkin selvästi nousseet, sanoo Mimosa Dedanann.

- Kasvanut kysyntä nostaa hintoja selkeästi. Kun olin vuoden verran säästösyistä poissa eBaysta, olivat sinä aikana esimerkiksi 50-luvun mekkojen hinnat kolminkertaistuneet, ilmeisesti Mad men tv-sarjan suosion takia, kertoo Dedanann.

Mimosa Dedanannin mukaan harrastuksen kasvusta Suomessa kertoo myös se, että kirpputoreilla tarjotaan yhä vähemmän hyvälaatuista vanhaa tavaraa ja jos sellaista löytää, saa varautua maksamaan entistä enemmän.

- Ehkä ihmiset myös tunnistavat paremmin vintagen. Mummon vinttiä tyhjennettäessä huomataan, että tämähän on sitä vintagea ja sille pistetään lisää hintaa, pohtii Dedanann.

Vuosikymmenen parasta antia

Vaatteiden ja kenkien lisäksi myös haluttujen vanhojen huonekalujen hintojen kerrotaan nousseen. Erityisesti design on arvossaan.

Mimosa Dedanannin mukaan hintojen nousu voi saada ihmiset kuitenkin myös arvostamaan vanhoja laatutuotteita.

- Kun itse aloittelin, niin aitoja 50-luvun mekkoja saattoi löytää kirpparilta viidellä markalla. Niitä saatettiin ostaa naamiaisiin ja pistää sen jälkeen roskiin, monet eivät vielä silloin osanneet nähdä niitä ainutlaatuisina oman aikakautensa tuotteina vaan lähinnä lumppuna, harmittelee Dedanann.

Kaikki vanha ei kuitenkaan ole vintagea ja luokittelujakin on monia. Mimosa Dedanann määritteleekin sen vuosikymmenen parhaaksi anniksi.

- Sanoisin, että jopa 90-lukukin voi olla vintagea, jos tarjolla on joku oikein hyvä, tyypillinen aikakautensa edustaja. Useimmin vintage kuitenkin määritellään niin, että se on 25 vuotta vanhaa tai sitä vanhempaa, tosin 1920-lukua lähestyttäessä siirrytään jo antiikin puolelle, arvioi Dedanann.

Köyhyys kulutti usein vaatteet loppuun

Artesaani Mimosa Dedanann on ollut perustamassa Vintage-vaatteiden vaihtorinkiä ja huoltamoa, jossa jaetaan tietoa vaatteiden ompelusta, muodistuksesta ja hoidosta. Suomessa etenkin miesten Vintage-vaatteista on pulaa, köyhän miehen elämään kun mahtui usein vain yksi puku. Mimosa Dedanann sanookin, että vaikka alan harrastus on vilkasta, Suomi on kuitenkin suhteellisen köyhä Vintage-maa.

- Sodan jälkeen kaikki käytettiin loppuun ja se mikä ei kelvannut enää pidettäväksi päätyi matonkuteisiin. Suomalaisilla ei ollut varaa törsätä juhlaviin vaatteisiin samalla tavalla kuin esimerkiksi amerikkalaisilla oli, toteaa Mimosa Dedanann.

Vintage-tuotteita tilataan Suomeen jonkin verran ulkomailta

Kirpputorien ja nettipalstojen lisäksi Vintage vaihtaa omistajaa myös messuilla ja tapahtumissa. Helsingissä ja Tampereella on jo kahden vuoden ajan järjestetty alan harrastajia yhteen kerääviä tapahtumia. Tulevana sunnuntaina järjestetään Tampere Vintage Tullikamarin Pakkahuoneella. Tuottaja Lotta Nyqvistin mukaan paikalle on tulossa myyjiä ja harrastajia ympäri Suomea.

Tapahtumassa vierailee myös amerikkalainen vintageasiantuntija Gina Holdar, jonka A-Z Of Classic American Clothing-kirja julkaistiin perjantaina Suomessa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/Leena Peltokangas