Lapin yliopiston varainkeruun tuotto sijoitetaan

Lapin yliopisto aikoo sijoittaa varainkeruunsa tuoton. Yliopiston yhteisöjohtaja Markus Aarto kertoo, että yliopistorahastoon kerätty summa jää ikään kuin yliopiston kivijalaksi, ja tarkoituksena on tukea yliopistoa pääoman tuotolla. Sijoitustapa ratkaisee, koska rahaa on käytettävissä.

korkeakoulut
Lapin yliopiston pääsisäänkäynti Rovaniemellä talvella 2010
Tanja Männistö / Yle

- Jos vaikkapa sijoitetaan määräaikaistalletuksena, tuotto tulee kerran vuodessa. Jos taas sijoitetaan velkakirjalainoihin, ne erääntyvät tietyllä rytmillä, Lapin yliopiston yhteisöjohtaja Markus Aarto kuvailee.

Yliopistojen omat rahastot tulivat mahdolliseksi yliopistouudistuksen myötä noin vuosi sitten. Ennen uudistusta rahaa yliopistoille keräsivät erilaiset tukisäätiöt.

Yliopistorahaston lisäksi Lapin yliopistoa tukee edelleen yliopistosäätiö. Se on itsenäinen tukisäätiö, jonka tuesta päättää säätiön hallitus.

Rehtori päättää käytöstä

Yliopistorahastoon on tähän mennessä kertynyt noin miljoona euroa. Lopulliset päätökset tuoton käytöstä tekee yliopiston rehtori.

- Esimerkiksi yliopiston profiilialueiden vahvistamiseen ja muihin kulloinkin rahoitusta vaativiin toimiin, Aarto kertoo.

Rahastoon on mahdollista muodostaa myös alarahastoja. Tähän mennessä niitä on kaksi.

- Uarctic-rahaston tarkoituksena on tukea yliopiston kansainvälistä toimintaa. Innovaatio-ohjelmarahaston tuotolla tuetaan korkeakoulukonsernia eli yliopiston ja ammattikorkeakoulujen yhteisen innovaatio-ohjelman toimintaa, Aarto kuvailee.

Tulossa 2,5-kertainen vastinraha

Valtio vastaa yhä yliopiston perusrahoituksesta, mutta rahoitus ei mahdollista opetuksen kehittämistä ja laaja-alaista tutkimusta ja taiteellista toimintaa.

Lapin yliopisto saavuttaa valtion edellyttämän tavoitteen. Valtio on luvannut 2,5-kertaisena vastinrahan, kun yliopisto on kerännyt vähintään miljoona euroa omaa rahoitusta kesäkuun 2011 loppuun mennessä.

Lähteet: YLE Lappi / Elina Melamies