Jääkuikan ja merisirrin huuto kiirii Pyhämaan lintuluodoilla

Loppusyksyn luontoretki ulkosaaristoon voi tarjota antoisia hetkiä. Vaikka lintumaailma jo hiljenee, tapaa Uudenkaupungin edustalla monia mielenkiintoisia siivekkäitä, kuten jääkuikan ja merisirrin.

Kotimaa
Merisirri tuijotteli usvaiselle ulapalle Pyhämaalla.
Merisirri tuijotteli usvaiselle ulapalle Pyhämaalla.Olli Tenovuo

Lintujen syysmuutto alkaa marraskuun loppupuolella olla ohitse. Pakkasten ja lumisateiden myötä viimeistenkin sinnitelijöiden on lähdettävä muuttomatkalle.

Uudenkaupungin Pyhämaan ulkoluodoillakin luonto valmistuu talven tuloon, mutta lintumaailmassa voi edelleenkin kokea hienoja yllätyksiä.

Syksyn viimeisellä veneretkellä, usvaisena päivänä Klopin saarella ornitologit Olli Tenovuo ja Pekka Alho sekä toimittaja Markku Salo kuulivat aluksi mystiseltä tuntunutta, korkeaa kirkunaa. Porukalta kesti hetken keksiä, että jääkuikka siellä ääntelee.

– Jääkuikka on harvinaisuus, varsinkin näin syksyllä. Se on sellainen toukokuun vähälukuinen muuttaja Pohjanlahdella ja Suomenlahdella. Ei näe joka vuosi läheskään, kertoo Olli Tenovuo.

Kuikista suurikokoisinta, jääkuikkaa, voi harjaantumattoman olla hankala erottaa "tavallisesta" kuikasta.

– Erot etenkin nuorten lintujen kohdalla voivat tavallisen ihmisen silmään olla varsin pieniä, mutta jos rinnakkain pääsisi vertaamaan, niin kokoero on melkoinen, kertoo Pekka Alho.

Merisirri on vikkelä rantarotta

Pian kiikareihin osui toinen mielenkiintoinen siivekäs. Merisirri on Uudenkaupungin edustalla, Lyökin pookin maisemissa tyypillinen myöhäissyksyn laji.

– Se ainoa kahlaajalaji, jota näin myöhäissyksyllä tai jopa talvella täällä näkee. Se on hyvin karaistunut, pohjoisen pesivä kahlaaja, joka ilmestyy tänne aikaisintaan syyskuun loppupuolella. Niitä näkee uloimmilla luodoilla vesirajassa pitkin syksyä, kertoo Tenovuo.

Keltajalkaista, vikkeläliikkeistä lintua kutsutaan harrastajien piirissä Tenovuon mukaan myös "rantarotiksi". Tummansävyinen lintu maastoutuu rantakallioihin hyvin, eikä se ole moksiskaan venekunnan rantautumispyrkimyksistä.

– Rantakallioilla kasvaa ilmeisesti levää tai jotain muuta, mitä merisirrit mielellään syövät. Ne kyllä sulautuvat hyvin siihen ympäristöön, ja muutenkin se on hyvin peloton lintu, että sitä pääsee yleensäkin hyvin lähelle, kuvaa Tenovuo.

Lintumaailma hiljenee talveen

Muuten loppusyksyn päivä lintuluodoilla onkin melko rauhallinen, eri lajeja näkee vain vähän.

– Vesilintuja on vielä jonkun verran jäljellä; muutamia haahkoja, mustalintuja, pilkkasiipiä... Tänään olemme nähneet tavanomaista enemmän haapanoita, jotka mantereelta ovat jo hävinneet, mutta täällä ulkoluodolla ne vielä sinnittelevät, toteaa Pekka Alho.

Yhdessä saaressa näkyi myös komea koirasteeri kolmen naaraan kanssa.

– Teeriä vielä riittää näillä ulkosaarilla, mikä on kiva asia, koska mantereen puolelta ne ovat jo tyystin hävinneet.

Aikoinaan Pyhämaan ulkoluodoilla on ollut myös riekkoja.

– Vielä 70-luvulla täällä on ollut viimeisiä riekkoja. Niiden katoamiseen ei varmasti ole yhtä selitystä; on ajateltu, että nämä leudot talvet olisivat vaikuttaneet siihen, kun riekkohan muuttuu talvella valkoiseksi, niin jos ei ole lunta, niin se erottuu maastosta hyvin. Mutta uskon sen olevan vain osatekijä. Kanta on mennyt soilla niin pieneksi, että se ei saa enää täydennystä sieltä, kertoo Alho.

Suurin osa hyönteissyöjistä on jo jättänyt Suomen taakseen. Olli Tenovuo näki kuitenkin yhden tiltaltin, punarinnan ja västäräkinkin.

– Pikkulinnuista tähän vuodenaikaan voi nähdä siemensyöjiä, jotka ovat hyvin arvoituksellisia. Joinain vuosina esimerkiksi urpiaisia on hyvin paljon, joinain syksyinä ei juuri lainkaan, mainitsee Tenovuo.

Ulkoluodoillakin on syksyn aikana vaeltanut paljon hömötiaisia, jotka ovat harvinaisia vieraita. Toisaalta taas metsähanhet ovat valinneet tänä syksynä jonkin muun muuttoreitin.

Kun luonto hiljenee talven kynnyksellä, malttaa lintumieskin nostaa veneensä vesiltä, haikeus rinnassaan tosin.

– Sitten yritetään kärvistellä kevääseen saakka, huokaisee Olli Tenovuo.

Lähteet: YLE Turku