1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaisa-Mari Ruokolainen nousee Saippuakuplalla artistitaivaalle

Saippuakupla-kappale nousi Radio Suomen soitetuimmaksi viikolla 43. Kepeän ilmava iskelmä on kuin laulajansa, hyväntuulinen ja pirskahteleva. Kaisa-Mari Ruokolainen suuntaa laulajaksi, mutta yliopisto-opinnot johtavat toiseenkin ammattiin.

laulaminen
Kaisa-Mari Ruokolainen puhaltaa lunta käsistään
Myös lumen puhaltaminen on hauskaa, ei vain saippuakuplien!YLE / Heidi Kononen

Saippuakupla-kappaleen menestys tuntuu tosi innostavalta ja kannustavalta, kertoo Ruokolainen.

- Tuntuu, että se on tavoittanut kansan. Hienoa, että on päästy kuunteluun!

Kappale tuli laulajan eteen laulunopettaja Pauliina Kiurulta ja Kiurun puolisolta Sami Paasilalta. Ruokolainen ihastui siihen heti ja halusi tuoda sen esiin. Laulu on kuultu Iskelmäprinssielokuvassa ja mm. Brita Koivunen on levyttänyt sen vuonna 1961. Saippuakupla on alunperin vuonna 1961 tehty Britt Lindeborgin sävellys, johon suomalaisen tekstin on tehnyt Solja Tuuli alias Sauvo Puhtila.

- Esittelin laulua eteenpäin Asko Luomalalle Musiikkifarmissa ja Magnum levy-yhtiön tuottajalle Kalevi Puonnille. Sitten Antti Lipponen teki loistavan sovituksen, kehuu Ruokolainen.

Hän on iloinen kappaleen aidoista soittajista ja erityisesti puhaltimista.

Laulajaksi ja puheterapeutiksi

Seinäjoella syntynyt, Porissa varttunut ja nykyään Riihimäellä asuva nuori laulaja on haaveillut laulajanurasta pitkään.

- Pienestä asti olen haaveillut, että saisi laulaa ja pääsisi vuorovaikutukseen ihmisten kanssa laulamisen merkeissä, erilaisiin paikkoihin ja erilaisia yleisöjä palvelemaan, kertoo sirpakka nainen.

Kaikkea ei ole kuitenkaan pantu laulukortin varaan, vaan Kaisa-Mari myös opiskelee Helsingin yliopistossa.

- Hakeuduin opiskelemaan logopediaa ja se on myös tosi mielenkiintoista, ehkä niistä voi muodostua sopiva kombinaatio tässä elämän varrella.

Saako musiikkibisneksessä artisti tehdä sitä, mitä haluaa vai onko toimittava kaupallisuuden ehdoilla?

- Itse ainakin olen saanut tämänkin laulun kanssa tehdä oman haluni mukaan. Minusta muutenkin albumeja pitäisi tehdä sen pohjalta, että kun löytyy hyviä lauluja, niin sitten levytetään, eikä niin, että pitäisi vain nopeasti kasata levy haalimalla haalien biisejä.

Musikaalit houkuttelevat

Teatteritaustaa naisella löytyy Riihimäen nuorisoteatterista, ja musiikki- ja lauluopintojakin on takana. Kaikki ovat tukeneet toisiaan, hän kertoo.

- Taiteilijaura on tosi kokonaisvaltaista, tarvitaan vuorovaikutustaitoja, heittäytymis- ja esiintymistaitoja, pitää olla läsnä tilanteessa ja viedä iltaa eteenpäin, jutustella ja olla rento. Tietynlaista runkoa ja jäsennystä olen saanut opiskelusta laulujen ja ohjelmistojen suunnitteluun ja tietysti äänenkäyttöön. Oman äänen käyttö ja huolto ovat tosi olennainen osa logopedian opiskelua ja siitä on tietysti hyötyä laulajan työhonkin.

Ruokolainen kertoo olevansa suuri musiikin ja kulttuuurin kuluttaja tekemisen lisäksi.

- Tällä hetkellä innostukseni kohteena ovat musikaalit. Olen aina kuunnellut laajasti musiikkia, mutta nyt yritän tutkistella musikaalilauluja ja harjoitella niitä, koska ne ovat niin haastavia. Niistä saa paljon rakennuspalikoita myös iskelmien esittämiseen ja tulkitsemiseen.

Musikaalit siis houkuttelevat - ehkä joskus tulevaisuudessa, Ruokolainen nauraa.

- Toivoisin, että voisin yhdistää laulajan ja puheterapeutin ammatteja. Ikinä ei voi tietää mihin päätyy, mutta toivon, ettei kumpikaan poissulkisi toisiaan. Toivon, että löydän tavan tehdä molempia asioita niin, ettei kumpikaan kärsisi.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi