Jätevesien puhdistaminen maaseudulla vaikeuksissa

Suomi on jäämässä jälkeen vesiensuojelun tavoitteista. Pienvesien tilan paraneminen on uhattuna muun muassa siksi, että maaseudun siirtoviemärihankkeet ovat jäissä ja haja-asutusalueiden jäteasetus takkuilee. Maatalouden vesiensuojeluun odotetaan puolestaan vauhtia EU:n tukipäätösten ansiosta.

Kotimaa
Mies ottaa vesinäytettä jäteveden puhdistamosta pihalla.
Suomi on jäämässä jälkeen vesiensuojelun tavoitteistaan.

Suuri osa maaseudun jätevedenpuhdistamoista on käymässä auttamatta vanhanaikaisiksi. Asia ratkaistaan monin paikoin siirtoviemäreillä, joilla jätevedet johdetaan suuriin ja tehokkaisiin puhdistamoihin. Samalla linjaan voidaan liittää haja-asutusta.

Viemäriverkkojen ulkopuolella elää yhä noin miljoona suomalaista.

Viime vuosina linjoja on rakennettu valtion osittaisella rahoituksella, mutta hallitus on muuttanut linjaa ja ensi vuodelta rahat on leikattu pois.

Kymmenet viemärihankkeet mutkalla

Esimerkiksi Pälkäneellä kunta ehti jo aloittaa siirtoviemärin rakentamisen, mutta nyt puolivalmis putkilinja uhkaa jäädä kesken, kertoo kunnan tekninen johtaja Hanna-Kaisa Lahtisalmi.

- Valtion linjaus tuntuu vähän kaikessa olevan se, että valtio vetäytyy ja vastuu kaatuu kunnille. Eihän tämä paljoa linjasta poikkea, mutta ikävää tämä kyllä on.

Samankaltaisia hankkeita odottaa yli kolmekymmentä eri puolilla maata. Kansanedustajat yrittävät saada joitakin hankkeita budjettiin.

Hidas herääminen vesiongelmiin rasittaa luontoa

Pelkillä siirtoviemäreillä pienvesien kuormitus ei kuitenkaan tule kuriin. Jätevesiasetusta parjatessa monelta kansanedustajaltakin on ehkä unohtunut, että miljoonan ihmisen haja-asutus on yhä maatalouden jälkeen pahin fosforikuormittaja ja haitat koskevat ennen kaikkea pienvesiä.

Tutkimusten mukaan asetuksen kunnollinen toteuttaminen puolittaisi kuormituksen.

Keskustelussa ovat korostuneet kalliiden pienpuhdistamoiden ongelmat, vaikka niitä tarvitsee vain osa talouksista, muistuttaa pitkän linjan vesistötutkija ja ympäristöneuvos Saara Bäck ympäristöministeriöstä.

- Kiinteistönomistajat ovat tehneet maaperänpuhdistamoita, kiitettävästi on tehty kuivakäymälöitä, osa on ottanut umpisäiliön jonka tyhjentävät vuosien välein. Mutta mitä hitaammin näitä asioita tehdään, sitä hitaammin vedet puhdistuvat.

Lähteet: YLE Uutiset