Tyko Brahen kuolinsyy selvinnee hänen viiksistään

Astronomi Tyko Brahe on siunattu uudelleen haudan lepoon runsaat 400 vuotta kuolemansa jälkeen. Tanskalaisen Brahen hauta avattiin alkuviikolla hänen kuolinsyynsä selvittämiseksi. Tutkijat ottivat näytteitä Brahen viiksistä ja luista.

kulttuuri
Hautaa tutkineen arkeologin kädessä on Brahen vanhan mustavalkoisen muotokuvan kopio.
Tyko Brahe laskettiin perjantai-iltana takaisin hautaansa juhlavin menoin Tynin kirkossa Tshekin pääkaupungissa Prahassa. Hautaa tutkineen arkeologin kädessä on Brahen vanhan mustavalkoisen muotokuvan kopio.EPA / Filip Singer

Professori Jens Vellev Aarhusin yliopistosta Tanskasta kertoo, että viiksikarvoista on tutkittavissa, millaisia lääkkeitä Tyko Brahe nautti kolmena viimeisenä elinkuukautenaan. Luihin puolestaan on tallentunut tietoa jopa 15 vuodelta.

Tutkijoiden mukaan vie ensi vuoteen, ennen kuin tähtitieteen uranuurtajan äkillisen kuoleman syy saadaan selville.

Brahen ruumiista otettiin myös magneettikuvia. Niiden pohjalta tutkijat kykenevät selvittämään myös sen, miltä Brahe näytti.

Haudassa myös vieraita vainajia

Ensimmäinen yllätys tutkimuksissa saatiin jo, kun Brahen hauta avattiin: hänen rinnallaan lepäsi hänen vaimonsa sekä kolme muuta aikuista ja viisi lasta. Heistä tutkijoilla ei ollut ennestään mitään tietoa.

Brahe kuoli vuonna 1601. Pitkään syyksi uskottiin virtsarakon tulehdusta, mutta myöhemmin alettiin epäillä elohopeamyrkytystä. Brahen hauta avattiin vuonna 1901, ja tuolloin otetuista näytteistä todellakin löytyi 1960-luvun tutkimuksissa elohopeaa.

Prahan arkkipiispa Dominik Duka siunasi Brahen, kun tämä laskettiin perjantai-iltana takaisin hautaansa. Se sijaitsee Tynin kirkossa Tshekin pääkaupungissa Prahassa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius