Aamun lehdet

Keskiviikon lehdet kirjoittavat kaupan keskittymisestä, keskustan puheenjohtajakisasta ja Aki Kaurismäen lausunnoista.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Kaupan keskittymistä ruotii Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoituksessaan.

Lehden mukaan kahden kauppaketjun ylisuuri markkinaosuus syntyi huippupoliitikkojen siunaaman strategian tuloksena.

Iltalehden mielestä se kaupan keskittyminen, joka pistää kenen tahansa tavallisen kansalaisen silmään, ei ole pahemmin poliitikkoja hätkähdyttänyt.

Lehden mukaan syyt ovat esimerkiksi siinä, että kymmenet poliitikot ovat vuosikymmenten ajan nauttineet 10 - 30 prosentin henkilökunta-alennuksista - kun kokouspalkkio ei ole riittänyt - vain siitä ilosta, että ovat valituttaneet itsensä osuustoiminnallisten kaupparyhmien hallintoelimiin kunnanvaltuuston ja eduskunnan rinnalla.

"Tämä ei ole ollut eikä ole rehellistä kilpailupolitiikkaa", Iltalehti toteaa.

Erilaisia ehdokkaita

Keskustan puheenjohtajavaalista tulee kova kilpailu erilaisten ehdokkaiden välillä, ennakoi puolueen pää-äänenkannattaja Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun) .

Kansanedustaja Juha Sipilän ilmoittauttautuminen tiistaina kisaan oli lehden mielestä merkittävä.

Sipilä on politiikan kokemukseltaan kilvassa jo mukana olleiden Paavo Väyrysen ja Mauri Pekkarisen rinnalla täysi noviisi, mutta joskus tämä voi olla suuri etu, lehti huomauttaa.

"Uudella kasvolla ei ole rasitteenaan vuosikymmenten painolastia kuten vaalirahakohuja tai hallituspolitiikan kompromisseja."

Suomenmaan mukaan toisaalta Sipilällä on näyttöjä yritysmaailmasta, mutta pelkästään niiden varassa ei keskustan puheenjohtajaksi päästä.

Lehti arvioi,että Sipilän vaikein työ onkin tehdä itseään tunnetuksi keskustaväen ja erityisesti puoluekokousedustajien piirissä.

Korotukset saamatta

SDP:n äänenkannattaja Demokraatti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa raamisopimuksen soveltamisesta.

Lehden mukaan jo ennakoitavissa oli, että kertaeränä maksettavaa 150 euron korvausta sovelletaan eri tavoin eri aloilla. Demokraatin mukaan hankaluuksia kasautuu erityisesti palvelualoille.

"Näyttää siltä, että kaikkien PAMin jäsenten tileille noin satasen kevätrahaa ei tule. Todennäköisimmin etuus jää puuttumaan sellaisilta palvelualojen pienten työpaikkojen työntekijöiltä, joiden etuja ei ole valvomassa luottamusmies. Näillä työpaikoilla on jo ennestään setvittävänä satoja sunnuntailisiä, ylitöitä ja palkanalennuksia koskevia riitatapauksia", lehti kirjoittaa.

Lisäksi Demokraatin mukaan ilman raamisopimuksen palkankorotuksia uhkaa jäädä myös tuhansittain työehtosopimusten ulkopuolella olevia työntekijöitä.

"On kohtuutonta, jos joidenkin työntekijöiden raamin mukaiset palkankorotukset ovat pelkästään työnantajan halujen varassa. Oikeutettujen etujen saanti ei voi edellyttää jatkuvaa valittamista ja riitautusta", lehti painottaa.

Taiteilijan vapautta rajoitettava

Elokuvaohjaaja, akateemikko Aki Kaurismäen puheet rikkaiden tappamisesta valuivat kuin vesi hanhen selästä, ihmettelee sanomalehti Kaleva (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoituksessaan.

Lehden mielestä poliitikolta moista puhetta ei siedettäisi. Eikä Kalevan mukaan saisi sietää taiteilijaltakaan. Kaleva viittaa Kaurismäen haastatteluun brittiläiselle The Guardianille, jossa hänen mukaansa ihmiskunnan ainoa tapa päästä kurimuksestaan on tappaa rikkaat ja poliitikot, jotka ovat rikkaiden sylikoiria.

Kaleva jatkaa, että taiteilijoita ymmärretään silloinkin, kun heitä ei enää taiteen vapauden nimissä tulisi ymmärtää.

Kaleva ihmettelee, ettei Suomessa syntynyt kohua, jossa Kaurismäkeä syytetään ainakin vihapuheiden levittämisestä.

Lehti vertaa, että jos saman olisi sanonut esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, tila lööpeissä olisi käynyt ahtaaksi.

"Mutta Kaurismäki voi julkisesti kannattaa terrorismia ja vaatia rikkaiden tappamista ilman mitään seuraamuksia. Joku voisi vaatia ainakin muodon vuoksi akateemikon arvosta riisumista", Kaleva vaatii.

Lähteet: Yle Uutiset