1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehtitieto: Anna Politkovskajan murhaajaa etsitään Belgiasta

Belgialainen Le Soir -sanomalehti kertoo, että toimittaja Anna Politkovskajan murhaajaa etsitään nyt Belgiasta. Lehden tietojen mukaan Venäjän rikostutkijat ovat pyytäneet apua Belgian viranomaisilta.

Ulkomaat

Le Soir kertoo, että venäläiset tutkijat ovat itäisessä Liègen kaupungissa Belgiassa. Le Soirin lähteiden mukaan Anna Politkovskajan tappaja saattaa piilotella Belgiassa ja että meneillään on puhelinkuunteluoperaatio. Venäjä pyysi Belgian apua lokakuussa uusien johtolankojen selvittämiseksi.

Venäjän mediassa on aiemmin kerrottu, että tutkinnassa on paljastanut joukko uusia henkilöitä, jotka saattoivat olla osallisia murhaan ja että nämä piilottelevat ulkomailla.

Toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin lokakuussa 2006 kotitalonsa portaikossa Moskovassa. Politkovskaja oli raportoinut kriittisesti Tshetshenian sodasta ja silloisen presidentin, nykyisen pääministerin Vladimir Putinin hallinnosta.

Venäjän viranomaiset ovat kertoneet epäilevänsä murhan toteuttajaksi Rustam Mahmudovia. Mahmudovista on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Mahmudovin kahta veljeä ja entistä miliisiä syytettiin osallisuudesta murhaan, mutta tapausta käsitellyt sotilastuomioistuin vapautti miehet syytteistä helmikuussa 2009. Sittemmin Venäjän korkein oikeus hylkäsi vapauttavan tuomion ja palautti tapauksen valtionsyyttäjänviraston tutkintaan.

Le Soir -sanomalehti mainitsee, että Belgiassa asuu merkittäviä tshetsheenipakolaisia, jotka vastustavat Tshetshenian kovaotteisen presidentin Ramzan Kadyrovin hallintoa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi