Irlanti hakee apupakettia

EU-maiden valtiovarainministerit ovat sopineet, että velkakriisiin joutunutta Irlantia autetaan EU:n lainatakuilla. Irlannin tarvitsemasta summasta ei vielä ole tarkkaa tietoa. Irlannin hallitus päätti sunnuntaina hakea tukipakettia EU:lta, Euroopan keskuspankilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

Ulkomaat
Irlanti tunnusti tänään finanssikriisinsä mitat, kun maan valtiovarainministeri Brian Lenihan suositteli hallitukselleen apupaketin hakemista EU:lta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta. Irlannin rahoituskriisin ratkaisuvaiheita on seurannut kirjeenvaihtajamme Susanna Turunen.

Euroopan unionin valtiovarainministerit sopivat sunnuntai-iltana pitämässään puhelinkokouksessa, että EU:n luoman 750 miljardin euron hätärahaston varoja voidaan käyttää Irlannin avustamiseen. Irlannille annettavan tuen suuruudesta ja yksityiskohdista on määrä päättää lähipäivinä.

- Irlanti ei ole vielä pyytänyt yksittäistä summaa. Summat ovat vielä täysin auki. Yksityiskohdat ja tiedot talouden kuntoonsaattamisohjelmasta sekä sitten lainasta täsmentyvät ensi viikolla, Suomen valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi sunnuntai-iltana.

Katainen korosti, että kyse on Irlannille annettavien lainojen takaamisesta, ei suorasta rahan lainaamisesta Irlannille.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn sanoi, että EU:n, Euroopan keskuspankin ja IMF:n tukiohjelman yksityiskohdat valmisteltaisiin tämän kuun loppuun mennessä ja kyseessä oli kolmivuotinen lainaohjelma.

- Valmisteilla oleva ohjelma vastaa ratkaisevalla tavalla sekä Irlannin valtiontalouden haasteisiin että pankkisektorin mahdollisiin tuleviin pääomatarpeisiin, Rehn sanoi.

Ruotsi ja Britannia valmiita mukaan

EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Belgian valtiovarainministeri Didier Reynders sanoi, että paketti olisi suuruudeltaan alle 100 miljardia euroa.

Lisäksi euroalueen ulkopuolella olevat Britannia ja Ruotsi ilmaisivat valmiuttaan tukea Irlantia kahdenvälisillä lainoilla.

Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan sanoi aiemmin sunnuntaina, että tarvittava summa on alle 70 miljardia euroa ja ainakin kaksinumeroinen luku. Julkisuudessa on liikkunut erilaisia arvioita tukipaketin suuruudesta.

Lenihan myönsi, että tuen tarve on suuri ja hän on esittänyt hallitukselle tuen hakemista. Irlannin hallitus kokoontui sunnuntaina pohtimaan laajaa valtiontalouden säästösuunnitelmaa.

Irlanti ei aio nostaa yhtiöveroaan

Valtiovarainministerin mukaan Irlanti on sopinut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa, että maan ei tarvitse muuttaa yritysverotustaan. Monet EU-maat ovat vaatineet Irlantia nostamaan alhaista yritysveroa.

Irlannin hallitus viimeistelee tänään säästösuunnitelmansa, jolla Irlanti hakee 15 miljardin euron säästöjä vuoteen 2014 mennessä.

Hallituksen mukaan kymmenet IMF:n, EU-komission ja Euroopan keskuspankin asiantuntijat ovat ilmaisseet suunnitelmalle tukeaan.

Apupaketti kymmeniä miljardeja

Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan esitti sunnuntaina maansa hallitukselle, että Irlanti hakisi tukipakettia Euroopan unionilta, Euroopan keskuspankilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä. Irlannin pääministeri Brian Cowen vahvisti myöhemmin sunnuntai-iltana, että hallitus on päättänyt hakea apua.

Irlannin yleisradioyhtiön RTE:n haastattelussa valtiovarainministeri Brian Lenihan kuvaili tarvittua tukipakettia hyvin suureksi, kymmenien miljardien eurojen suuruiseksi. Hän kiisti, että paketti ylittäisi sata miljardia euroa.

Vielä viime viikolla arveltiin, että Irlanti tarvitsisi arviolta 45 - 90 miljardin euron laina-avun selviytyäkseen pankkikriisistä.

Uutistoimisto Reutersin korkea-arvoinen EU-lähde puolestaan puhui sunnuntai-iltana 80-90 miljardin euron suuruisesta avustuspaketista. Summaan sisältyisi tuki Irlannin pankkisektorille.

Brittilehti the Sunday Times arveli aiemmin, että Irlannille on luvassa Kreikkaa mittavampi apupaketti. Avun suuruudeksi lehti arvioi noin 120 miljardia euroa. Kreikan apupaketti on noin 110 miljardia euroa.

Irlannin EU-ministeri Dick Roche ei vahvistanut Sunday Timesin arvioita apupaketin suuruudesta.

Irlannin valtion ongelmat johtuvat pääosin pankkien valtavasta velkakuormasta, joka on aiheutunut pankkien holtittomasta lainanannosta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset