1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurlähettiläs: Syyriasta paenneita on todellisuudessa reilusti enemmän

Syyriasta on paennut Turkkiin lähes 25 000 ihmistä. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Suomen Syyrian-suurlähettilään Harri Mäki-Reinikan mukaan pakolaisia on huomattavasti enemmän, koska kaikkia Syyriasta paenneita ei ole tilastoitu.

Ulkomaat
Suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka Ylen uutisstudiossa.
Yle
Harri Mäki-Reinikka
Syyriassa eletään nyt ratkaisun päiviä. YK:n tulitaukosopimuksen määräaika päättyi yöllä ja kaikkien vihollisuuksien olisi päätyttävä torstaiaamuna. Taistelut ovat kuitenkin jatkuneet ja syyrialaisten pakolaisten virta käy taisteluista pois. Suomen Syyrian-suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka arvioi tilannetta Aamu-tv:ssä.

Suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka painottaa, että tämänhetkiset Syyrian pakolaisluvut perustuvat virallisiin tilastoihin Turkista. Syyriasta kuitenkin virtaa ihmisiä myös Jordaniaan ja Libanoniin, eivätkä kaikki halua kertoa nimeään viranomaisille.

- Rekisteröitymättömiä pakolaisia on erityisesti Jordanian puolella. He eivät halua tulla rekisteröidyksi, koska pelkäävät mahdollista palauttamista myöhemmin takaisin Syyriaan, Mäki-Reinikka sanoo.

Mäki-Reinikan mukaan rekisteröimättömien pakolaisten määrän arvioidaan liikkuvan kymmenissä tuhansissa. Jos Syyrian väkivaltaisuudet jatkuvat, pakolaisten kokonaismäärä voi nopeasti rikkoa 100 000 rajan, suurlähettiläs uskoo.

Rajaselkkaus mahdollinen

Turkki syytti eilen Syyriaa rajaloukkauksesta, kun se ampui maanantaina Turkin puolelle. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin on kertonut maan harkitsevan vastatoimia. Suurlähettiläs Mäki-Reinikka pitää maidenvälisten väkivaltaisuuksien kärjistymistä mahdollisena.

- Kun alueellista koskemattomuutta loukataan, se on erittäin vakava asia. Naapurimaa Libanonissa on Syyria-mielinen hallitus, mutta Turkin kohdalla loukkaukset ovat erittäin vakavia.

Mäki-Reinikan mukaan konfliktin todennäköisyyttä lisää se, että Syyrian ja Turkin välisellä rajalla on paljon loukkauksille alttiita ylityspaikkoja.

YK on arvioinut, että Syyrian kansannousussa on kuollut vuoden aikana yli 9 000 ihmistä. Maailmanjärjestön on parin päivän sisällä määrä päättää, äänestääkö turvallisuusneuvosto taas Syyrian vastaisesta päätöslauselmasta. Venäjä on estänyt päätöslauselman etenemisen jo kahdesti.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi