Nappikauppa käy 2000-luvullakin

Ennen joka kodista löytyi nappirasia, josta kaivettiin napit pudonneiden ja kadonneiden tilalle. Tänä päivänä nappeja ei enää tavallisissa kodeissa näin huolellisesti talleteta, mutta nappikaupassa on toisin.

2000-luku (2000–2099)
nappikauppaa
YLE / Antti Haavisto

Halosen ompelutarvikemyymälästä Vaasasta löytyy nappi lähes joka terpeeseen. Jos ei löydy, se tehdään tai tilataan. Yrittäjä Päivi Halonen tunnustaa olevansa jonkin sortin nappihullu. - Aina kun tulee eteen hyvännäköinen nappi, se tulee ostettua, sanoo Päivi Halonen.

Yrittäjän hyllystä löytyy noin 2500 erilaista nappia. Vanhimmat napit ovat peräisin 1970-luvulta, mutta uusiakin löytyy. Ja kuten vaatemuoti yleensä, myös nappimuoti vaihtelee.

- Pitkään oli tilanne, että käytettiin vain mustia ja ruskeita nappeja. Nyt on taas monenlaista ja monen väristä. Isot napit ovat nyt muotia. Vanhoja klassikkoja, kuten puunappeja tai päällystettyjä niin sanottuja riihipaidan nappejakin löytyy toki aina, kertoo Päivi Halonen.

Suurin osa napeista tulee tänä päivänä Aasiasta ja Italista. Suomessa ei juuri nappeja enää tehdä. - Suomessa on nappitehdas, mutta siellä oikeastaan enää värjätään valmiita nappeja, kertoo Halonen.

Lähteet: YLE Pohjanmaa