Kulttuurilehtikatsaus 22.11

Kulttuurilehdet paljastavat, miksi zombiet eivät enää ole elokuvasuosikkeja. Katsauksesta käy myös ilmi, että hyvään sisustukseen kuuluvat villiintyneet sopukat.

kulttuuri

Elokuvakäsikirjoittaja Laura Suhonen nostaa Ylioppilaslehden kolumnissaan esiin nuortenkirjallisuuden aseman. Pariisin kirjamessuille kutsuttujen kahdeksan suomalaiskirjailijan joukossa oli yksi outo nimi: Seita Parkkola.

Suhonen päätteli, että kyseessä on esikoiskirjailija, joka on otettu konkarien joukkoon ”raikastamaan palettia”. ”Väärin”, tunnustaa Suhonen, ja jatkaa. ”Parkkola on kirjoittanut seitsemän kirjaa. Kaksi hänen kirjoistaan ovat myyntimenestyksiä ja niiden käännösoikeudet on myyty seitsemään maahan."

"Lehdet ovat hehkuttaneet sitä, että Elina Hirvosen ’Kauimpana kuolemasta’ myytiin viiteen maahan, jopa Yhdysvaltoihin, jonka markkinoille on erityisen vaikea saada käännöskirjallisuutta. Mutta Parkkolan oikeuksia on myyty vielä enemmän, ja myös Yhdysvaltoihin.

Miksen siis ole kuullut hänestä? Siihen on vain yksi syy: Parkkola on nuortenkirjailija. […] Nuortenkirjailijat eivät pääse kirjallisuuden raskaaseen sarjaan. Apurahat ovat pienempiä ja kritiikkien palstatila minimaalinen. Monelta nuortenkirjailijalta on kysytty, milloin hän kirjoittaa oikean kirjan.” Näin kirjoittaa Laura Suhonen Ylioppilaslehdessä.

Sanomalehdet matkivat nettijulkaisujen fontteja

Guardianin viikkoliitteessä on julkaistu Simon Garfieldin kirjaan perustuva artikkeli fonteista eli kirjasimista. Sanomalehdet ovat muuttaneet kirjasimiaan niin, että ne alkavat näyttää yhä enemmän internet-sivuiltaan.

Myös Guardian muutti Helvetican, Millerin ja Garamondin sekoituksen omaan ”Guardian Egyptian”-fonttiinsa. Jutun mukaan sanomalehteä piti muuttaa huomaamattomasti. Koelukijat eivät aluksi huomanneet muutosta, mutta kun muutoksesta kerrottiin heille, he alkoivat vihata sitä.

Maineikas graafinen suunnittelija Neville Brody kertoo, että fonttien kehittämisessä on kyse sellaisista käsitteistä, joita ei enää käytetä. ”Vallankumouksesta ja edistyksestä”, Brody sanoo.

Zombiet ovat liian arkipäiväisiä

Pyhäinpäivän innoittamana Sara Ehnholm Hielm kirjoittaa Ny Tid -lehdessä elävistä kuolleista, ja tarkoittaa niillä työhönsä uupuneita ihmisiä. ”Kauhukirjallisuus on muodissa, mutta miksi vain vampyyrit ovat tulleet takaisin, eikä kukaan välitä zombeista?” Ehnholm Hielm kysyy. ”Vastaus on tietenkin se, että zombiet ovat niin tavallisia, niin toivottoman arkipäiväisiä. Näemme niitä joka päivä laumoittain. Kahvihuoneessa, kokouksessa, laahustamassa päiväkotiin lapsia hakemaan.”

Opernglas-lehdessä toimittaja Richard Erkens kysyy tähtisopraano Angela Gheorghiulta tämän tulevista rooleista. Gheorghiu vastaa, että häntä pyydetään usein laulamaan Richard Straussin Salomea. Gheorghiu kuitenkin epäilee pyytäjien motiiveja. ”Uskon että he haluavat nähdä minut alasti lavalla”, sopraano päättelee.

Nukkavieru sisustaminen on nyt muodikasta

Lopuksi sisustusvinkki Glorian Koti -lehdestä. ”Pelkistetty minimalismi sopii parhaiten vasta-alkajille ja luostareihin”, kirjoittaa Kaj Kalin. ”Englantilaiselle sisustusmaulle tyypillinen shabby-tekijä on jäänyt meillä liian vähälle huomiolle.

Termi tarkoittaa juuri sopivasti nukkavierua, kulunutta ja ajan myötä karismaattiseksi muuttunutta tunnelmaa. Kaiken ei tarvitse olla tip top ja viimeisen päälle. Tekee hyvää, kun asuntopuutarhassa on myös sopivasti villiintyneitä sopukoita”, kirjoittaa Kaj Kalin Glorian koti-lehdessä.

Lähteet: Kultakuume / Janne Koskinen