Luonnonsuojelu on rannikkokalastuksen vitsaus

Rannikkokalastus on Varsinais-Suomessa katoava ammatti. Syynä tähän on halvan tuontikalan ja ruoppauksen lisäksi luonnonsuojelu. Kalastajien mielestä erityisen turmiollista rannikkokalastukselle on hylkeiden leviäminen rannikkovesillä.

Rannikkokalastus
Harmaahylje jäällä.
Jaakko Kyläsalo / YLE

Varsinais-Suomen rannikkovesillä on satoja hylkeitä, jotka saapuvat erityisesti syksyisin rannikolle. Hylkeet syövät ja haavoittavat muun muassa pyydyksissä olevia kaloja. Usein pyydykset myös hajoavat.

– Kyllä harmaahylje on se, joka vähän pidemmällä aikavälillä lopettaa rannikkokalastuksen. Tällä menolla menee 10–15 vuotta, ja meillä ei ole enää luonnonkalaa pöydässä, arvelee kalastaja Antero Eloranta.

Eloranta on toiminut yli 40 vuotta kalastajana Rymättylässä. Hänen mukaansa hylkeen käyttäytyminen on muuttunut pelottomammaksi ja se viihtyy rannikolla jo lähes ympäri vuoden.

Kyseenalaista ympäristöpolitiikkaa

Vesistöjen pohjien huono kunto vaikuttaa vaelluskaloihin, niiden lisääntyminen on pitkälti istutusten varassa. Yksi syy vesistön huonoon kuntoon on ruoppausten läjittäminen.

Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtajan Ilppo Vuorisen mukaan läjityspaikat sijaitsivat lähellä laivareittejä. Näin pohjavirtauksien mukana myrkkyainekset ja ravinteet leviävät, mikä vaikuttaa vesien rehevöitymiseen.

Isoissa lahdissa rannikkokalastajan riesana ovat edelleen myös merimetsot.

– Merimetsot korjaavat sieltä pientä poikastuottoa sen, mikä hylkeiltä jää. Se näkyy taas istutustulosten huonona onnistumisena, Eloranta kertoo.

Paikalliset kalaviljelmät eivät kannata

Rannikkokalastuksen ahdinkoa lisää myös tuontikalan suosio kuluttajien parissa. Elorannan mukaan halpaa norjalaista kalaa myydään kaupoissa melkein samaan hintaan kuin sitä on ostettu. Niin ikään Kaukoidästä tuodun kalan myyminen herättää ihmetystä aikana, jolloin puhutaan hiilijalanjäljestä ja paikallistalouden tukemisesta.

– Ei se ainakaan minun mielestäni ole millään lailla ekologista ruokakulttuuria. Menossa onkin viimeinen rannikkokalastajasukupolvi, siitä ei pääse yli eikä ympäri, Eloranta toteaa.

Lähteet: YLE Turku / Rami Kolehmainen