Pätkätyöt tekevät yhä useamman arjesta epävarman

Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla pätkätöiden osuus kasvaa jatkuvasti. Pitääkö nuorten ja nuorten aikuisten lopettaa haaveileminen vakituisesta työstä? Tästä keskusteltiin Ylen aikaisen Pasilan parlamentissa kello 13.10.

talous

Epätyypilliset työsuhteet ja henkilöstövuokrausfirmat kukoistavat pääkaupunkiseudulla. Pätkätyöläisten määrä on kasvanut rajusti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Pätkätöitä tekee arviolta 300 000 - 400 000 suomalaista. Uudellamaalla avoimia työpaikkoja oli syyskuussa tarjolla 11 000. Näistä reilusti yli puolet oli määräaikaisia ja osa-aikaisia.

30- 40-vuotiaat pohtivat, milloin uskaltaisi ottaa asuntolainan tai autolainan, milloin voisi ostaa uuden pesukoneen ja milloin olisi rahaa perustaa perhe.

Millaiseen pinteeseen nuoret ja nuoret aikuiset joutuvat työntekijöiden alennusmyynnissä? Entä miten asiaa pitäisi katsoa työnantajan puolelta? Tarvitaanko tilanteeseen muutosta, vai ovatko pätkätyöt nykymittakaavassa tulleet jäädäkseen?

Pätkätöistä keskustelivat työministeri vihreiden Anni Sinnemäki, kansanedustajat vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja kokoomuksen Eero Lehti.

Julkiselta sektorilta ja vuokratyöfirmoilta vaaditaan ryhdistäytymistä

Työministeri vihreiden Anni Sinnemäki paheksuu sitä, että ketjutettuja määräaikaisia työsuhteita on paljon julkisella sektorilla.

– Julkinen sektori työnantajana ei ole toiminut hyvin, jos täytyy kokoajan pyörittää tällaista määräaikaisten työsuhteiden armadaa. Julkinen sektori hyödyttäisi itseään ja näitä työntekijöitä, jos pystyttäisiin pitämään huolta siitä, että sijaistyövoima olisi vakituisessa työsuhteessa, Sinnemäki ehdottaa.

Kylmää vettä saivat niskaansa myös yksityiset työnantajat. Ministeri perää yrityksiltä sitoutumista työntekijöihinsä. Kokoomuksen kansanedustajan Eero Lehden mielestä pätkätyöt ovat nykymittakaavassaan tulleet jäädäkseen.

– Aikaisemmin oli tyypillistä palkata toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Se oli 30-40 vuotta sitten, muttei enää tänä päivänä. Nyt tullaan määräaikaisen ja koeajan kautta. Jos yhteistyö sujuu, niin sitten on mahdollista päästä vakituiseen työhän, Lehti sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki on erityisen huolissaan vuokratyöfirmojen toiminnasta.

– Ymmärrän että työnantajat, jotka hyötyvät tästä saadessaan joustavaa työvoimaa, haluavat entistä enemmän tällaista mutta ei se ole työntekijöiden etu. Ihmisiä otetaan töihin muutamaksi tunniksi kerrallaan huippuja tasaamaan, se ei ole oikein, Arhinmäki toteaa.

Lähteet: YLE Helsinki

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus