1. yle.fi
  2. Uutiset

200 Särestöniemen taulua siirtymässä Rovaniemelle

Taiteilija Reidar Särestöniemen 200 taulua on siirtymässä Rovaniemen taidemuseolle. Hallinnan siirtyminen Taidemuseolle merkitseee sitä, että taulujen käyttöoikeus siirtyy taidemuseolle. Omistusoikeus jää edelleen taulujen omistajalle Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiölle.

kulttuuri
Reidar Särestöniemi seisoo kotinsa edustalla Kittilässä vuonna 1973.
Särestöniemen legendaarinen isäntä Reidar Särestöniemi kotinsa edustalla Kittilässä vuonna 1973.Arja Lento / YLE

Rovaniemen kaupunki sekä Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiö ovat aloittaneet neuvottelut säätiön omistaman Reidar Särestöniemen kokoelman hallinnan siirrosta Rovaniemen taidemuseolle.

Tämä Reidar Särestöniemen kokoelman museotalletus (deponointi) merkitsisi sitä, että noin 200 Reidar Särestöniemen taideteoksen käyttöoikeus siirtyy museolle. Omistusoikeus jää edelleen Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiölle.

Reidar Särestöniemi (1925 - 1981) on yksi tunnetuimpia lappilaisia taiteilijoita, joka tunnetaan suurista ja värikylläisistä maalauksistaan.

Museotalletuksen neuvottelu aloitettu

Rovaniemen Taidemuseon johtaja Hilkka Liikkanen pitää säätiön kahtasataa taulua merkittävänä. Hän toivoo, että alustavat yhteydenotot johtavat taulusopimukseen. Liikkasen mukaan taulukokoelma matkaisi Rovaniemelle vuonna 2012, kun uusi taidetalo Korundi ajetaan sisään ja Wihurin säätiön laaja näyttely päättyy.

Neuvotteluja säätiön kanssa käyvä kaupunginjohtaja Mauri Gardin sanoo, että kokoelma on merkittävä. - Kokoelman museotalletuksen valmistelu on aloitettu Eerikäisten aloitteesta.

Särestöniemi opiskeli vuosina 1947 - 1952 Suomen Taideakatemian koulussa Helsingissä ja Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella. Hän opiskeli myös Leningradin taideakatemian Ilja Repin -instituutissa vuosina 1956 - 1959.

Reidar työskenteli pääasiassa kotitilan galleriarakennuksessa

Reidar Särestöniemi eli ja työskenteli enimmäkseen kotitilallaan Särestössä Kittilän Kaukosessa.

Kirsi ja Keio Eerikäisen Taidesäätiön kokoelmissa on Reidar Särestöniemen keskeisiä teoksia, kuten Ilves, Kevään helisevät värit ja Huilua soittava ilves.

Muita Särestöniemen tunnettuja teoksia ovat muun muassa Harvoin lempeä tuuli puhaltaa arktisille jängille, Kaltiot, Kohtaaminen Jäämerellä, Pohjoisessa on nyt kuulas syksy, Huilua soittava ilves, Porojen vaellus, Arktisia elementtejä, Riekon ilmestys ja Reidarin joululaulu sekä Kevät.

Rovaniemen Taidemuseolla on lähes 3 000 Jenny ja Antti Wihurin säätiön lahjoittamaa teosta ja kaupungin omistamia noin tuhat. Lisäksi taidemuseolla on joitakin Särestöniemen tauluja valtion vakuusrahastolta.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen

Lue seuraavaksi