Päästökauppahuijauksista iso lasku

Päästökauppahuijaukset tulevat kalliiksi eurooppalaisille veronmaksajille. Erilaisten EU:n päästökauppaan liittyvien rikosten ja järjestelmän porsaanreikiin perustuvien huijausten rahallinen arvo nousee arvoltaan jopa 10 miljardin euron tietämille. Suurin osa potista kaatuu veronmaksajien niskaan alentuneiden verotulojen myötä.

Ulkomaat
Savuttavia tehtaanpiippuja Kiinassa.
Piraattipäästökaupan arvo on yli pari miljardia euroa.Gene Wong / EPA

Uusimman tavan tehdä ilmasta rahaa ovat keksineet kiinalaiset. Kiinan tehtaissa on jo vuosia valmistettu voimakkaita kasvihuonekaasuja vain ja ainoastaan tuhottaviksi ja muutettaviksi päästöoikeusmarkkinoilla selväksi rahaksi.

Näiden piraattipäästöoikeuksia tuottavien tehtaiden asiakkaita ovat EU:ssa toimivat tuotantolaitokset. Ne ostavat Kiinasta niin sanottuja CER-yksiköitä eli tuotannosta vähennettyjä hiilidioksiditonneja, joita voi edelleen käyttää hyväksi EU:n päästökaupassa.

Suomessa EU:n päästökauppajärjestelmän valvontaa suorittavan energiamarkkinaviraston päästökaupparyhmän päällikön Jarno Ilmen mukaan piraattikaupassa liikkuu iso kasa euroja.

- Huijaustoiminta on jatkunut useita vuosia, jolloin tietysti voi arvioida, että kyse on isoista päästöoikeusmääristä ja sitä kautta myös isoista summista, sanoo Ilme.

Brittilehti The Guardianin mukaan kasvihuonepäästötehtailijoiden avulla tehtyjen kauppojen arvo alkaa parista miljardista eurosta.

Erilaisia huijauksia

Viimeisimpänä paljastuneen kaasutehtailun lisäksi Euroopan päästökauppajärjestelmän ytimessä huijataan tavalla jos toisella. Huijauksissa liikkuvat miljardit eurot.

- Ensimmäinen tällainen petos oli arvonlisäverotukseen liittyvä petos, joka tapahtui pääasiassa Englannissa ja on arvioitu, että siinä veronmaksajat menettivät viiden miljardin euron edestä verotuloja, kertoo Ilme.

Arvonlisäveropetoksissa rikolliset myivät päästöoikeuksia maiden rajojen yli ja jättivät ainakin noin viiden miljardin euron verot maksamatta.

Alv-huijauksien lisäksi rikolliset ovat harjoittaneet muun muassa tietojen kalastelua, jolla on saatu kaapattua yritysten päästökauppatilejä.

Samaa päästöoikeutta myyty monta kertaa

Myös tekaistuihin päästökauppapalveluihin pääsemisestä on rahastettu. Yhteenlasketut rahalliset tappiot yrityksille näissä huijauksissa ovat miljoonien luokkaa.

Lisäksi esimerkiksi Unkari on onnistunut tietoisesti myymään samoja päästöoikeuksia useampaan kertaan. Ja taas puhutaan miljoonista.

- Niitä on myyty tietojemme mukaan noin kahden miljoonan päästöoikeuden verran, sanoo Ilme.

Päästökauppajärjestelmän väärinkäytökset ovat kova pala kuun lopussa pidettävään Cancunin ilmastokokoukseen valmistautuvalle EU:lle. Siellä Euroopan päästökauppajärjestelmää on tarkoitus kaupata koko maailmalle.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Kolari