Walesa voisi ottaa rauhannobelin vangitun Liu Xiaobon puolesta

Puolan entinen presidentti ja rauhannobelisti Lech Walesa tarjoutuu ottamaan vastaan tämän vuoden rauhannobelin vangitun kiinalaisen toisinajattelijan Liu Xiaobon puolesta. Walesa kertoi tarjouksestaan uutistoimisto AFP:lle.

Ulkomaat
Puolan entinen presidentti Lech Walesa.
Puolan entinen presidentti Lech Walesa.Jacek Turczyk / EPA

-Olen valmis edustamaan Liu Xiaobota yhdessä muiden nobelistien kanssa, Walesa sanoi. Hän kertoi haluavansa näin kiinnittää huomiota ihmisoikeuksiin ja siihen, että tämänkertaista rauhannobelistia ei päästetä hakemaan palkintoaan.

Kiinan hallitus raivostui Norjan nobelkomitealle, joka myönsi tämän vuoden rauhannobelin yhdentoista vuoden vankeustuomiota kärsivälle toisinajattelijalle. Liu sai tuomion kumouksellisesta toiminnasta oltuaan mukana laatimassa vetoomusta, jossa vaadittiin Kiinaan demokraattisia uudistuksia.

-Mitali ja palkintoraha jäävät Osloon odottamaan, että Liu pääsee ne aikanaan noutamaan, Walesa toivoi.

Walesa kertoi uutistoimiston haastattelussa, että aikoinaan hän itsekään ei henkilökohtaisesti ottanut vastaan rauhanpalkintoaan Oslossa. Puolan entinen oppositiojohtaja pelkäsi, että maan silloinen kommunistihallitus olisi voinut evätä häneltä pääsyn takaisin kotimaahansa.

Lähteet: AFP