Taiteen valtionpalkinnot Saulille, Tarkalle ja Aasia-festivaalille

Tämänvuotiset taiteen valtionpalkinnot on myönnetty näyttelijä Anneli Saulille, kirjallisuuskriitikko Pekka Tarkalle ja Aasia Helsingissä -yhdistykselle. Palkinnon arvo 15 000 euroa.

kulttuuri
Vasemmalta Pekka Tarkka, Anneli Sauli ja Veli Rosenberg
Pekka Tarkka, Anneli Sauli ja Aasia Helsingissä -festivaalin edustaja Veli Rosenberg palkintotilaisuudessa Säätytalossa.Yle

Valtionpalkinto annetaan tunnustuksena joko pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä taiteen hyväksi tai kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä.

Anneli Sauli on tehnyt vuosikymmeniä jatkuneen uransa aikana nelisenkymmentä elokuvaroolia, joista toistakymmentä Saksassa. Hänen tunnetuimpiin elokuvarooleihinsa lukeutuu vuonna 1953 ensi-iltansa saaneen Hilja maitotytön nimirooli. Tänä vuonna hän näytteli elokuvassa Kohtaamisia. Palkintoperusteluissa kehutaan Saulin kykyä heittäytyä yhä uudelleen uusiin haasteisiin. Hänen sanotaan omaavan edelleen samaa valovoimaisuutta, jolla hän vangitsi katsojat 50-luvulla.

Yli 50 vuotta kirjallisuuskriitikkona toiminut filosofian tohtori Pekka Tarkka on kotimaisen kirjallisuuden arvioinnin ohella kirjoittanut kustannushistoriaa ja tehnyt kirjallisuustutkimusta. Palkintoperusteluiden mukaan Tarkka on aina kirjoittanut suomalaiselle lukevalle yleisölle kuin vertaiselleen, itseään korostamatta, kirjallisuutta palvellen. Tarkka on säilyttänyt profiilikriitikon linjansa eläkkeellejäätyäänkin.

15 vuotta järjestetty Aasia Helsingissä -festivaali on esittellyt aasialaista näyttämötaidetta ja musiikkia. Palkintoperusteluissa festivaalia kiitetään ainutlaatuiseksi aasialaisen tanssi- ja teatteriperinteen esittelijäksi paitsi Suomessa, myös koko läntisessä maailmassa. Festivaalin tarjonta on laajentanut yleisön käsityksiä näyttämötaiteesta yli länsimaisten käsitysten ja syventänyt tietämystä aasialaisista teatteriperinteistä. Aasia Helsingissä -festivaalin järjestäjät kertoivat aiemmin tänä vuonna, ettei tapahtumaa järjestetä enää ensi vuonna rahapulan vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset