1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Stora Enson Karvinen tunnusti murskahäviönsä

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen tunnustaa, että hän hävisi ottelunsa Kemijärven massaliikkeen kanssa kolme vuotta sitten. Hän myöntää ottelun päättyneen murskalukemiin 6-0.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen Pekka Lintulan haastattelussa Kemijärvellä 25.10.2007. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

- Kiitos vain, turpiin tuli, Karvinen kommentoi tappiotaan televisiohaastattelussa.

Jouko Karvinen tunnusti tappionsa Ylen tv-kanavalla Maarit Tastulan "Seitsemännessä taivaassa" sunnuntai-iltana. Hän myös sanoi, että Kemijärven sellutehtaan lopettamispäätökseen liittyi selvä virhe.

Karvisen mukaan virhe syntyi tiedottamisessa, kun hän ensin kertoi tehtaan lopettamisesta kansainväliselle medialle ja sitten vasta tehtaan henkilöstölle. Asia on oikeudessa ja ratkaisu siihen saataneen piakkoin.

Karvinen myönsi oikeaksi Tastulan johdattelevan kysymyksen, jonka mukaan Kemijärvi -päätökset tehtiin tehtaan henkilöstön selän takana, eikä henkilöstön mielipiteillä ollut mitään arvoa.

Kemijärven massaliikkeen puheenjohtaja Heikki Nivala hämmästelee, että Stora Enso toimi näin, vaikka ohjelmassa toimitusjohtaja Karvinen kuitenkin kiittelee Suomen hyvää yt-lakia ja pitää tärkeänä, että sen kirjaimen mukaan myös toimitaan, tai ainakin pyritään toimimaan.

Yt-asioita ratkotaan oikeudessa

Nivala sanoo, että jo kolme vuotta sitten massaliike korosti ja todisti, kuinka heikoilla tiedoilla ja vaillinaisella valmistelulla Stora Enson johto ja erityisesti toimitusjohtaja Jouko Karvinen tekee tehtaiden lopettamispäätöksiä. Hänen mukaansa Karvinen myöntää sen itsekin, kun sanoo päätöstensä perustuvan paljolti intuitioon, tunteeseen.

-Eli, kun tuntuu siltä, että tehdas pitää lopettaa tai jotakin leikata, niin se tehdään - olkoon se perusteltua tai ei. Karvinen ei kait kestänyt Stora Enson ruotsalaisten omistajien ja kansainvälisten luonnonsuojelijoiden paineita ja uhrasi Kemijärveltä pienen, mutta kannattavan tehtaan.

Tähän viittaa Nivalan mielestä myös Karvisen tunnustus, ettei hän oikein tiennyt, mitä han ajatteli, kun rupesi kajoamaan Kekkosen perintöön. Kekkonen oli näkyvästi mukana perustamassa Kemijärven sellutehdasta.

Kemijärven massaliikkeen puheenjohtaja Heikki Nivala vaatii vastuuseen niitä, joiden todetaan päättäneen väärin perustein ja vaillinaisin taustatiedoin Kemijärven tehtaan ja muitakin tehtaden lakkauttamisesta Suomessa.

-Ne ratkaisut koskevat satoja ihmisiä, satoja perheitä, Heikki Nivala sanoo.