1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myytit

Miesten puhumattomuuden myytti murtumassa

Mikkelin seudulla toimiva Miesten asema -hanke on osoittanut, että miehet tarvitsevat kuuntelijaa ja rohkaisijaa monissa elämäntilanteissa.

Ristiinalainen Pasi Tiussa löysi runouden kielen, kun tie kulki A-klinikalta Miesten asemalle.
Mikkelin seudulla toimiva Miesten asema -hanke on osoittanut, että miehet tarvitsevat kuuntelijaa ja rohkaisijaa monissa elämäntilanteissa.

Päihdeongelmat, perheväkivalta tai parisuhdekriisi ovat usein ilmenemismuotoja kiemuraiselle ongelmavyyhdelle, jonka selvittäminen ei yksin onnistu.

Suomalainen mies puhuu ja pussaa, jos joku kuuntelee ja antaa tukensa. Itseksi, mieheksi ja isäksi kasvaminen on vain tullut sitä hankalammaksi, mitä monimutkaisemmaksi miehen määritelmä on muuttunut. Ristiinalainen Pasi Tiussa löysi runouden kielen, kun tie kulki A-klinikalta Miesten asemalle.

- Tunsin, että pato murtui sillä hetkellä. Kolmessa viikossa syntyi 50 runoa ja Eksynyt oli se ensimmäinen. Siinä kuvataan eksyksissä olemista, sanoo Tiussa.

Miesten asema odottaa rahoitusta

Miesten asema -hanke on jo viiden vuoden ajan tarjonnut keinoja miehenä kasvamiseen. Toiminnan muuttuminen pysyväksi ratkeaa joulukuussa, jos tai kun RAY myöntää tukensa. Isyydestä väitelleen tutkijan mielestä matalan kynnyksen keskustelupaikkoja tarvitaan lisää.

- Tämä näyttää olevan toimiva keino. Ei tarvitsisi varata aikoja ja miettiä, kenen kanssa siellä oikein sitten pääsisi juttelemaan, vaan että pääsisi astumaan sisälle ja siellä sitten katsotaan, millaista apua kukakin tarvitsee, sanoo jyväskyläläinen kasvatustieteen tohtori Johanna Mykkänen.

Uusille poluille

Keskustelujen lisäksi Miesten asemalla on etsitty omaa luovuutta ja ennen kokeilemattomia polkuja. Luontokuvausta harrastaneen Kari Kaarnavuoren valokuviin rupesi ilmestymään ihmisiä. Muutos asenteissa voisikin muuttaa käsitystä ja kuvaa myös suomalaismiehestä.

- Aina on edellisellä sukupolvella selityksenä, että itselläkin ollut asiat näin, ja laitetaan vahinko kiertämään. Minä en ole ikinä hyväksynyt sitä. Siihen pitää tulla muutos, tuli se sitten valokuvilla, Miesten aseman toiminnalla tai millä tuleekaan, se edustaa nykyaikaa, sanoo Kaarnavuori.