Vihasta ja surusta on puhuttava

Hämeenkatu 10:n tulipalo on herättänyt paljon tunteita. Varsinkin sen jälkeen kun tuli tieto siitä, että palo on mahdollisesti tahallaan sytytetty, ei voinut välttyä vihalta ja surulta. Tunteista kannattaa puhua lähipiirissä, myös lasten kanssa.

kriisityö
Ahdistus
Yle

Tulipalon saaman suuren mediahuomion myötä tuntee elävänsä tapahtuman käänteissä mukana. Onnettomuudesta kuullessa harmi ja huoli heräävät. Suurpalon tahallista sytyttämistä on sen sijaan vaikea ymmärtää. Tunteet liikkuvat myös vihasta ihmetykseen ja suruun.

- Se tulee oman turvalliseen kotiympäristöön, omaan lähipiiriin, omaan lähikaupunkiin, Kriisikeskus Osviitan vt. kriisikeskusjohtaja Karoliina Bechinsky selittää tunteiden voimakkuuden syytä.

- Normaalisti luetaan lehdistä, että muualla tapahtuu, eikä siihen tule samanlaista tunneyhteyttä, mutta tässä se on.

Jos vihantunteita tulee, niistä pitää Bechinskyn mukaan keskustella esimerkiksi perheenjäsenten ja työkavereiden kanssa.

- Tunnetasolla pitää nämä asiat käydä läpi, jutella, että miltä tuntuu.

Ahdistus toisena päivänä on yleistä

- Shokkitila tulee jossain vaiheessa. Ihminen ei voi missään määrin ymmärtää tahallista vahingontekoa. Asiaa pitää käsitellä, että sen voisi edes joillain tasolla saada tajuntaansa.

Lasten kanssa asiasta pitää myös keskustella. Keskustellessa pitää ottaa huomioon lapsen ikätaso. Bechinsky muistuttaa, että ei lasten kaikkiin kysymyksiin tarvitse tietää vastausta.

- Kun lapset kysyvät on ihan ok sanoa, että en itsekään tiedä. On tärkeää kuunnella, mitä sanottavaa lapsella on. Lapsilla on vilkas mielikuvitus. Tyhjät aukot täyttyvät helposti keksityillä asioilla, ja lapsille voi tulla turvaton olo.

Lapsilta ei kannata piilotella edes vihantunteita. Voimakkaita tunteitakin saa näyttää, mutta pitää muistaa kuitenkin olla vanhempi, eikä tukeutua lapseen.

- Voi sanoa lapselle, että tilanne on sellainen, että äiti tai isä on nyt vihainen tai äkäinen. Lapsi saa tästä työkalun, lapsi ymmärtää, että tästäkin tunteesta voi puhua.

Kriisikeskus Osviitta päivystää ympäri vuorokauden valtakunnallisessa kriisipuhelimessa numerossa 01019 5202. Myös Tampereen toimipiste tarjoaa apuaan sitä tarvitseville.

- Tampereen kriisikeskukseenkin saa tulla, Kriisikeskus Osviitan vt. kriisikeskusjohtaja Karoliina Bechinsky sanoo.

Lähteet: YLE Tampere