1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perinneruoat

Sushin voi tehdä karjalaisittain

Karjalaiseen ruokakulttuuriin etsitään ahkerasti uusia vaikutteita. Pohjois- ja eteläkarjalaiset ruoka-alan ammattilaiset ovat kehittäneet perinneruuista tutuista raaka-aineista uusia annoksia. Niitä esitellään vastavalmistuneessa maakuntahenkisessä kirjassa perinneruokien rinnalla.

Tämä sushi-annos on valmistettu pohjoiskarjalaisesta kuhasta. Kyytipoikana maakunnallista viiniä. Kuva: YLE / Mari Itkonen

Kokeellinen keittiö rynnistää perinneruokien oheen. Karjalaisista perinneruuista tutut ainekset, kuten ohra, juurekset, marjat, riista ja sienet, ovat täyttä nykyaikaa, kun ajatukset ovat uudet. Joensuulaisen ravintola Kielon keittiöpäällikkö Petri Heikkinen saattaa herätä ideoimaan keskellä yötä.

- Menen nukkumaan, ja työasiat liikkuvat päässä. Sitten minulla vain välähtää jokin annos päähän. Pistän keittiökamppeet niskaan, ja lähden työskentelemään. Ne ovat vain semmoisia välähdyksiä mitä tulee.

Uudessa kirjassa esitellään paitsi perinneruokia myös karjalaista kokeellista keittiötä. Riisin sijasta käytetään yhä useammin ohraa ja paahdetut juurekset ovat kuuminta hottia. Uutuuksia ovat muun muassa sampiblini, ternimaidosta valmistettu paahtovanukas ja mustikkaruiskakku.

- Varmasti rinnalle kannattaa tuoda uusia makuja ja mieltymyksiä esiin. Tavat muuttuvat ja ihmiset matkustavat tänä päivänä paljon ulkomaille ja näkevät sielläkin uusia asioita. Miksei sitä vähän tännekin tuotaisi, kysyy Karelia á la carte -kirjan toimittaja Manne Stenros.

Karjalanpaisti on pyhä

Kirjaan on koottu noin kolmenkymmenen keittiömestarin valmistamia karjalaisia annoksia. Paikalliset ruoka-alan yrittäjät toivovat teoksesta vauhtia omaan markkinointiinsa. Ylevämpänä tavoitteena on pohjois- ja eteläkarjalaisen kulttuurin esiintuominen.

Vaikka kokeellinen keittiö on ruoka-alan ammattilaisten taidonnäytettä, jokin on sentään pyhää. Esimerkiksi karjalanpaistin pitää noudattaa perinteitä, sanoo keittiöpäällikkö Petri Heikkinen.

- En voisi syödä karjalanpaistia esimerkiksi pastan kanssa, vaan kyllä se menee keitinperunoiden kanssa.