1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Totuus Joulupukista paljastuu K-13 elokuvassa

Kotimaisen Rare Exports -elokuvan ohjaaja Jalmari Helander lupaa paljastaa todellisen Joulupukin Yhdysvalloista tuodun nykypukin alta. Mustan huumorin sävyttämä uudenlainen jouluelokuva on sen verran rankkaa kerrontaa, että se sai ikärajakseen K-13.

kulttuuri
Aamu-tv:n vieraita 23. marraskuuta 2010.
Vieraina Aamu-tv:ssä kävivät Rare Exports -elokuvan ohjaaja Jalmari Helander ja näyttelijä Tommi Korpela.

- Voisi se ehkä olla vähemmänkin. Se tulee varmaankin kielenkäytöstä, mutta ei kai kirosanat niin haitallisia ole, Helander sanoi Aamu-tv:n haastattelussa.

Mainosohjaajana aiemmin työskennelleen Helanderin esikoiselokuvassa kansainvälinen tutkimusryhmä tekee porauksia Korvatunturilla, ja romuttaa samalla Joulupukin herttaisen imagon.

- Amerikkalaiset ovat maalanneet uuden kuvan Joulupukista. Se on pettänyt meidänkin vanhan kuvan Joulupukista. Tämä elokuva on vastaisku ja kunnianpalautus, Helander kertoo elokuvan taustasta.

Helander sanoo elokuvan idean alun olevan hänen lapsuudessaan ja Joulupukkia kohtaan tuntemassaan pelossa. Hän kertoo miettineensä, mistä lasten pukkipelko johtuu ja vaistoavatko lapset jotakin.

- Rupesin penkomaan ja paljastui, että suomalainen Joulupukki oli alunperin aivan päinvastainen. Väitän, että lapset vieläkin vaistoavat sen vuosisatojen takaa, Helander kertasi ideaansa Aamu-tv:n haastattelussa.

Helander julkaisi aiemmin kaksi Rare Exports -lyhytelokuvaa Youtube-videopalvelussa. Pätkät saivat Youtubessa suursuosion. Pitkä elokuva on jo ennen Suomen ensi-iltaansa palkittu kansainvälisillä festivaaleilla ja myyty useisiin maihin. Elokuva esitetään ainakin Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa.

Suomessa elokuvan ensi-ilta on 3. joulukuuta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi