1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunkitaide levittäytyy rakennustyömaa-aitoihin ja sadevesikaivoihin

Kaupunkikuvaa elävöitetään yhä useammin taiteella. Esimerkiksi rakennustyömaa-aidat muuttuvat monesti tylsistä pinnoista värikkäiksi taideteoksiksi. Kaupungilla kulkiessa taiteeseen voi törmätä myös katukaivojen kansissa ja sähkönjakokaapeissa.

kulttuuri
YLE / Jan Hynnä

Arkisessa kaupunkikuvassa taidetta tulee monesti vastaan yllättävissäkin paikoissa. Helsingin rakennusviraston tiedottajan Roy Koton mukaan aktiivisuus kaupunkikuvassa on lisääntynyt. Esimerkiksi rakennustyömaa-aitoihin toteutetaan nykyään yhä useammin taideteoksia ympäri Suomea.

- On huomattu, että työmaa-aitoihinkin voi tehdä jotain. Jos pinnat jättää maalaamatta tai koristelematta, ne ovat aika tylsiä. Pelkkä vaneriseinä ei ilahduta ketään, Koto sanoo.

Kun esimerkiksi taidekoululaiset haluavat piristää lähikadun tylsännäköistä työmaa-aitaa, siitä sovitaan rakennuttajan kanssa. Myös kaupungin julkisille alueille toteutettaviin teoksiin pitäisi aina hankkia lupa kaupungilta.

Sadevesikaivosta kaikuvat lentokentän kuulutukset

Helsingin Kalliossa kaupunkilaisia on jo yli kuuden vuoden ajan piristänyt yllättävässä paikassa sijaitseva äänitaideteos. Markku Puustisen teoksessa Finnairin kuulutusäänet kaikuvat ilmoille sadevesikaivosta. Puustinen kertoo, että lupa äänitaideteokseen heltisi helposti.

- Minun piti vain ilmoittaa vesi- ja viemärilaitokselle, mitä olen tekemässä ja onko teoksesta vaaraa ympäristölle tai haittaa laitoksen toiminnalle. Kun haittaa ei nähty, sen kummempia papereita ei tarvinnut kirjoittaa. Joku päällikkötason ihminen sanoi, että siitä vaan.

Markku Puustinen on saanut ääniteoksestaan positiivista palautetta satojen tekstiviestien voimin. Hän on hoitanut teoksen kustannukset itse.

Taide astuu kaupungin mainoskuvaston rinnalle

Myös Helsingin taidemuseo hankkii kaupunkilaisten arkeen ennalta arvaamatonta taidetta. Tarkkasilmäinen voi törmätä siihen esimerkiksi jalkakäytävällä: keskustassa muutamien katukaivojen kansia koristavat Denise Zieglerin teokset.

Yrityksetkin voivat kantaa kortensa kekoon kaupunkikuvan piristämiseksi. Helsingin Energia tuo vuosittain vaihtuvia katugalleriateoksia kadunvarsien sähkönjakokaappeihin, kertoo Helsingin Energian ympäristöjohtaja Martti Hyvönen.

- Katugalleria on arjen estetiikkaa. Teoksia ei tuoda kovin näkyvästi esiin, mutta jos sellaisen huomaa, se ehkä ilahduttaa enemmän kuin mainoskuvasto, Hyvönen sanoo.

Vaikka kaupungin katukuvassa on myös viranomaisten hyväksymää taidetta, valtaosa kaupunkitaiteesta toteutetaan lupia kyselemättä. Tänä syksynä Helsingin junamatkustajille on tarjoutunut värikäs taide-elämys: junanradan viereistä aitaa koristaa syksyn lehdistä tehty ympäristötaideteos.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti

Lue seuraavaksi