Voimakas törmäys irrotti Laajasalon sillan kiinnitystapeistaan

Maanantai-iltapäivällä Laajasalossa romahtanut jalankulkusilta nousi irti kiinnitystapeistaan, joiden olisi periaatteessa pitänyt kestää poikittainen liike. Rakennusviraston mukaan romahtaminen johtui joko liian voimakkaasta törmäyksestä tai liian heikoista kiinnitystapeista.

Kotimaa
Lähikuva paloautosta ja romahtaneesta sillasta.
Yle

Helsingin rakennusvirasto on tutkinut tänään turmapaikkaa. Laajasalontiellä sijaitseva jalankulkusilta romahti, kun kuorma-auton ylhäällä ollut nostolaite törmäsi siihen.

Silta on ennen romahtamistaan ollut juuri sillä korkeudella, millä sen rakennuspiirrustusten mukaan pitikin olla eli 4,6 metrissä.

Sillan kiinnityskohdissa on liikkeenrajoittimet, joiden on tarkoitus estää sen poikittaisliikkeet, kertoo projektipäällikkö Eero Sihvonen rakennusviraston katu- ja puisto-osastolta.

– Se isku on ollut sen verran voimakas, että ne sillan teräksiset kiinnitystapit, joiden on aikoinaan arveltu estävän poikittaisliikkeet taipuivat ja silta hyppäsi pois paikaltaan. Joko isku oli liian voimakas tai sitten tapit olivat liian heikot tai sitten nämä molemmat tekijät aiheuttivat sillan romahdukseen.

1986 rakennettu silta oli teräspalkkinen ja siinä oli puukansi. Pituudeltaan se oli 20 metriä ja leveydeltään 3,5 metriä.

Sihvosen mukaan paikalle ei suunnitella samanlaista siltaa.

– Luulen, että joko siltapaikkaa nostetaan tai sitten suunnitellaan painavampi betonisilta.

Yksi ihminen kuoli ja kolme loukkaantui jalankulkusillan romahdettua autojen päälle Laajasalossa maanantaina iltapäivällä. Poliisi selvittää romahtamista törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena.

Lähteet: YLE Helsinki