1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lontoo juhlii kuninkaallisia häitä huhtikuussa

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin häät pidetään huhtikuun 29. päivä. Hovin mukaan vihkipaikkana on kuninkaallisten perinteinen vihkipaikka, Lontoon Westminster Abbey. Samassa kirkossa on vihitty aiemmin muun muassa nykyinen kuningatar Elisabet II ja tämän äiti kuningataräiti Elisabet.

Ulkomaat
Kate Middleton ja prinssi William ilmoittivat kihlautumisestaan 16. marraskuuta 2010.
Kate Middleton ja prinssi William ilmoittivat kihlautumisestaan 16. marraskuuta 2010.STR/EPA

Myös prinssi Williamin äidin prinsessa Dianan hautajaiset pidettiin vuonna 1997 Westminster Abbeyssa.

Prinssin edustajan mukaan häiden ajankohdan ratkaisi, se että hääpari halusi keväthäät. Hääpaikaksi valikoitui Westminster Abbey, jota pariskunta pitää intiiminä paikkana, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. Kun Williamin vanhemmat, Walesin prinssi Charles ja lady Diana Spencer, vihittiin vuonna 1981, 2 000-paikkaista Westminster Abbeya pidettiin liian pienenä kirkkona. Sen vuoksi vihkiäiset järjestettiin St Paulin katedraalissa.

Westminster Abbey on toiminut häiden ohella myös brittimonarkkien kruunajais- ja hautakirkkona. Kirkkoon on haudattu parikymmentä kuninkaallista ja siellä on kruunattu lähes neljäkymmentä hallitsijaa. Kuningatar Elisabetin kruunajaisissa kirkkoon mahdutettiin peräti 8 200 ihmistä.

BBC:n mukaan hääparin perheet maksavat häät ja veronmaksajat huolehtivat tilaisuuden turvallisuuskuluista.

Hovin Facebookissa julkaisema ilmoitus hääpäivästä villiinnytti kuninkaallisten ystävät. Parissakymmenessä minuutissa yli tuhat ihmistä ilmoitti "tykkäävänsä" ilmoituksesta.

Prinssi William ja Kate Middleton julkistivat kihlauksensa viime viikolla.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters