Saksan lähetystöjen poistettava natsiajan diplomaattien kuvat

Saksan ulkoministeriö on määrännyt maan suurlähetystöt poistamaan seiniltään natsiyhteyksiä omanneiden diplomaattien muotokuvat. Määräys annettiin kuukausi sen jälkeen, kun Saksan hallituksen raportti totesi ulkoministeriön ja diplomaattien osallistuneen uskottua aktiivisemmin natsiajan juutalaisvainoihin.

Tuoreen määräyksen mukaan lähetystöissä saa olla esillä vain sellaisten suurlähettiläiden muotokuvia, jotka on nimitetty Saksan liittotasavallan ulkoministeriön perustamisen eli vuoden 1951 jälkeen.

Jos kyseisillä lähettiläillä on ollut yhteyksiä vuosien 1933 - 1945 natsihallintoon, heidän muotokuviinsa tulee liittää tätä koskeva selitysteksti, ulkoministeriön edustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvalloissa toimiva juutalaisten joukkomurhasta selvinneiden järjestö American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants kiittää päätöstä symboliseksi merkiksi nyky-Saksan moraalisesta ja poliittisesta kypsyydestä.

- Tämä on lisäaskel, joka osoittaa, että nykypäivän Saksa on vakavissaan pyrkimyksissään kohdata synkkä menneisyytensä kivuliaasti ja rehellisesti, järjestö sanoo.

Lokakuun lopulla Saksan hallitus julkisti raportin, jossa ulkoministeriön todettiin osallistuneen aiemmin uskottua aktiivisemmin natsiajan juutalaisvainoihin. Raportin mukaan diplomaatit muun muassa vakoilivat saksalaisia juutalaispakolaisia natsien puolesta, ja johtavia ulkoministeriön virkamiehiä osallistui myös aktiivisesti joukkomurhaan.

Vuosikymmenien ajan ulkoministeriön johtavat virkamiehet olivat pyrkineet antamaan kuvan, jonka mukaan ministeriö ei olisi osallistunut joukkomurhaan aktiivisesti ja olisi jopa vastustanut sitä.