"Suomen intressit Venäjän suhteen varmistettava kahdessa pöydässä"

Venäjä-suhteiden kehittäminen jakaa Kanta-Hämeen kansanedustajia. Radio Hämeen politiikan puhemyllyssä tiistaina SDP:n, Keskustan ja Vihreiden edustajat halusivat Kokoomusta enemmän kehittää Suomen ja Venäjän kahdenkeskisiä suhteita.

Venäjä
Risto Autio
Risto Autio haluaisi haluaisi varmistaa Suomen intressejä kahdella pöydällä Venäjä-suhteissa.YLE / Heidi Kononen

Sosialidemokraattien Johannes Koskinen pohti, että Suomi voi rinnan EU:n ulkopolitiiikan kanssa vahvistaa samalla itse omia Venäjä yhteyksiään. Samaa ajatusta tuki myös Keskustan Risto Autio, joka korosti etenkin pohjoisten alueiden kaupallista merkitystä Suomelle.

- Me voidaan olla tietyllä tavalla päänavaajana, uusien ideoiden tuojana ja me pystymme sitten kahdella pöydällä varmistamaan Suomen intressejä sekä kahdenvälisissä suhteissa että hyvin asioista perillä olevana ja aloitteellisena ja aktiivisena siellä EU-pöydässä myöskin, Koskinen sanoo.

- Energia ja kauppa, etenkin kun me suuntaamme katseet tuonne pohjoiseen Barentsin alueelle ja pohjoiselle jäämerellelle, meidän kannattaa ehdottomasti paneutua hyviin kauppasuhteisiin Venäjän kanssa ja hyötyä kaikesta siitä hyvästä, mitä siellä tulee tapahtumaan, Autio huomauttaa.

Kokoomuksen Timo Heinonen puolestaan muistutti, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat jo nyt erittäin hyvät, vaikka Venäjä-suhteissa on edelleen omat riskinsä. Heinonen muistutti, että Venäjän politiikan ja kauppapolitiikan yhteydet paljastuivat esimerkiksi pari vuotta sitten, kun Venäjä käytti kaasutoimituksia painostuskeinoina Ukrainaa vastaan.

Lähteet: YLE Häme