1. yle.fi
  2. Uutiset

Alv-uudistus uhkaa halpaa verkkoshoppailua?

Valtiovarainministeriön aikomus laskea roimasti alv-rajaa on suututtanut ahvenanmaalaiset. Ahvenanmaan maakuntahallitus laskee menettävänsä 15 - 20 miljoonaa euroa vuodessa ja samalla kymmeniä työpaikkoja. Ahvenanmaan postissa uskotaan, että kärsijöiksi joutuvat halpoja tuotteita verkkokaupoista ostavat suomalaiset.

Kotimaan uutiset
Ahvenanmaan postin lajittelukeskus.
Ahvenanmaan postin lajittelukeskus.Yle

Jomalan kuntaan rakennetussa uudessa postitalossa käsitellään kymmeniä tuhansia paketteja vuodessa: vaatteita, leluja, muistikortteja, piilolinssejä, elokuvia, kirjoja, värikasetteja, monenlaisia teknisiä laitteita. Ne rahdataan laivoilla Helsinkiin ja Turkuun.

Alle 43,48 euron lähetyksistä ei kanneta alv:tä. Verovapaasta myynnistä on tullut Ahvenanmaan postille kultakaivos. Liikevaihto on noussut kohisten, 60 - 70 prosenttia.

- Tänä vuonna liikevaihtomme on yli 35 miljoonaa euroa, kertoo Ahvenanmaan postin toimitusjohtaja Henrik Lundberg.

- Arvolisäveron rajan laskeminen on meille katastrofi. Liikevaihto laskisi ainakin 30 prosenttia. Samalla menetämme 10 - 15 työpaikkaa ja investoinnit pitää pistää jäihin, Lundberg sanoo.

"Kilpailu vääristyy"

Valtiovarainministeriön mukaan arvonlisäverottoman postimyynnin räjähdysmäinen kasvu on ollut yllätys. Sitä ei voitu arvata vuonna 1995, jolloin verorajasta neuvoteltiin.

- Monet verkkokauppayritykset ovat muuttaneet Ahvenanmaalle ja verovapaiden tuotteiden myynnin kasvu vääristää kilpailua, sanoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Tiina Maisala.

Pienin perittävä arvonlisävero aiotaan laskea 10 eurosta 5 euroon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että vain alle 22 euron hintaiset Ahvenanmaan kautta kiertävät ostokset olisivat tulevaisuudessa arvolisäverottomia.

- Etenemme nopeasti ja haluamme laskea alv-rajaa jo parin vuoden sisällä. Saamme lisää verotuloja 15 - 20 miljoonaa, Maisala kertoo.

Verkkokauppa siirtyy muualle

Arvolisäveroton kauppa on houkutellut Ahvenanmaalle lukuisia verkkokaupan yrityksiä muun muassa Virosta ja Norjasta. Verkkokauppa.com aloitti toimintansa itsehallintomaakunnassa viime vuonna.

- Jos alv-raja laskee niin se merkitsee käytännössä toimintamme lopettamista, toteaa toimitusjohtaja Samuli Seppälä verkkokauppa.comista.

- Hyvä asia meidän kannaltamme on se, että Amazon.comista tai Play.comista tulevat lähetykset joudutaan jatkossa lähes aina tullaamaan eli maksamaan lisäverot, Seppälä lisää.

Hänen mukaansa Ahvenanmaan postimyynti muihin EU-maihin voisi olla hyvä kilpailuetu Suomelle. Postimyynti Suomeen on tärkeää.

- Jos valtiovarainministeriö laskee perittävää alvia, niin uskon, että verkkokauppatoiminta hiipuu kokonaan Ahvenanmaalla, Seppälä toteaa.

- Me lähdemme muualle. Virossa alle 150 euron lähetyksiä ei tarvitse tullata.

Kuka lopulta maksaa laskun?

Ahvenanmaan taloudesta vastaava ministeri Mats Perämaa pitää Suomen valtiovarainministeriön suunnitelmia kohtuuttomina.

- Nettotulot on laskettu aivan väärin, Perämaa sanoo harmissaan.

- Tästä alv-laskusta seuraa meillä työttömyyttä, yritykset kaikkovat Suomesta ja Ahvenanmaalta. Itella voi menettää tuhansien pakettien tulvan, Mats Perämaa summaa.

Ministerin mielestä lopullisen laskun saldo voi olla valtiolle hyvinkin miinusmerkkinen. Ahvenanmaan postin toimitusjohtaja Henrik Lundberg muistuttaa myös siitä, kuka joutuu loppupeleissä maksajaksi.

- Tästä kärsivät eniten suomalaiset veronmaksajat. Postimyyntituotteiden hinta nousee. Haja-asutusalueen ihmiset, joilla ei ole mahdollisuutta käydä erikoiskaupoissa eivät saa enää verkkokaupasta edullisia tuotteita.

Ahvenanmaan posti on jättänyt valtiovarainministeriölle lausunnon. Ahvenanmaalla asiasta käydään vilkasta keskustelua.

- Ahvenanmaa on nyt vastatuulessa, ministeri Mats Perämaa kuittaa tiukan keskustelun.

Lähteet: YLE Uutiset / Pirjo Peltoniemi

Lue seuraavaksi