Loppujäte palaa energiana

Kierrätysastiat jatkavat lisääntymistään taloyhtiöiden pihassa. Biojäte-, paperi- ja kartonkipönttö ovat saamassa ensi vuonna kaverikseen pienmetallille tarkoitetun astian. Mitä ihmettä siihen viidenteen, loppujätepönttöön, sitten enää voi laittaa?

jätteet
Kymenlaakson Jätteen tiedottaja Anne Sironen tarkisti asbestilaatikon sisällön Keltakankaan jäteasemalla.YLE Kirsi Partanen

Tällä viikolla eurooppalaisia rohkaistaan vähentämään jätteidensä tuottoa erilaisin tempauksin ja kampanjoin. Suomessa kampanjan tavoitteessa on onnistuttu muutenkin hyvin viime vuosina.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten jälkeensä jättämä jätemäärä väheni vuonna 2009 lähes 10 prosenttia. Kymenlaakson Jätteen tiedottaja Anne Sironen pistää vähennyksen kuitenkin suurimmaksi osaksi taloustaantuman piikkiin.

Sironen värjöttelee Keltakankaan jäteasemalla Kouvolassa, jonne suuri määrä kymenlaaksolaisten tuottamasta jätteestä päätyy. Usein jäte palaa käyttöön kierrätettynä.

Se, mitä Kymenlaaksossa ei kiertoon saada, kuskataan Kotkan Korkeakoskelle hyötyjätelaitoksen polttouuneihin. Korkeakoskelle tuodaan jätettä myös Mikkelin, Lahden ja Porvoon seudulta. Tätä jätettä kutsuttiin ennen kaatopaikkajätteeksi, mutta nykyisin termi kuuluu "loppujäte".

Tällä hetkellä useassa taloyhtiössä jätepönttöjä on jo neljää erilaista: bio-, kartonki-, jätepaperi- ja loppujätepönttö. Kesäkuun alkuun mennessä Kymenlaakson pihapiireihin ilmestyy myös pienmetalliastioita.

Hehkulamppukin syttyy hyötyvoimalassa

Mitä loppujätepussiin enää voi hyvällä omalla tunnolla laittaa, kun lähes kaiken voi kierrättää?

- Muovipakkaukset, pölynimurin pussit, satunnainen rikkoutunut kahvikuppi ja kaikenlainen sellainen mikä ei paperin, metallin, lasin, kartongin, tai biojätteen keräykseen kelpaa, Anne Sironen luettelee selittäessään toimittajalle loppujätteen määritelmää.

Loppujäte on siis se mitä jää jäljelle, kun kaikki hyöty- ja ongelmajätteet on lajiteltu pois. Täytyisikö kotitalouksissa sitten tietää mikä palaa ja mikä ei, kun kerran jätteet päätyvät uuniin? Sironen kertoo, että ei tarvitse.

- Loppujätepussi on kuitenkin sellainen kaatopussi. Siellä voi silloin olla se rikkoutunut kahvikuppi tai hehkulamppu ja tällaista muuta ei-palavaa. Eihän sitä voi edellyttää, että niitä lähdetään jäteasemalle viemään.

Sironen kuitenkin kannustaa lajittelemaan jätteet mahdollisimman hyvin, jos jäteasemalla tulee asioitua useammin.

- Olisi hyvä pistää niitä ei-palavia syrjään, ja tuoda ne sinne (jäteasemalle) samalla kertaa, kun kerran muutakin asiointia on.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa