1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Voitto Vornan töissä näkyy eletty elämä

Ruokolahdelta kotoisin olevan Voitto Vornan 70-vuotisjuhlanäyttely esittelee taiteilijan vuosikymmenten mittaista uraa. Palettiveitsimaalaustekniikasta tunnettu Vorna vaikutti Lappeenrannassa 1970-luvulla. Nykyisin taiteilija asuu Hollolassa.

taide
Voitto Vorna ja teokset.
YLE

Alkujaan ruokolahtelaisen Voitto Vornan 70-vuotisjuhlanäyttely avataan Lahdessa Galleria Remrantissa keskiviikkona ja se on avoinna marraskuun loppuun asti.

Voitto Vornan työt ovat näyttelyssä nyt laajasti esillä ja ne ovat useilta eri vuosikymmeniltä. Näyttelyssä on esillä taiteilijan puutöitä, runoja, tilainstallaatio sekä patsaita.

Taiteilija Voitto Vorna syntyi vuonna 1940 Ruokolahdella. Hänen isänsä oli puulinnunveistäjä Eero Nokelainen Parikkalasta ja äiti Maria Nokelainen Karjalan Salmesta.

- Ei voi sanoa, että kasvoin koskaan taiteeseen. Veljeni piirsivät ja maalasivat lapsuudenkodissani, joten taiteen läsnäolo arjessa oli luonnollista.

Taiteilija kertoo erään lapsuudenmuiston, kun väri hyppäsi silmille konkreettisesti.

- Muistan, kun näin lapsena sarjakuvakirjassa punaisen lentokoneen, silmiäni alkoi särkeä, kertoo mies, joka tunnustautuu sinisen ystäväksi. Tänä päivänäkään hän ei käytä punaista kuin niukasti tehostevärinä.

Taitava palettiveitsen käyttäjä

Voitto Vornan esikuvia ovat Van Gogh ja Picasso. Häntä itseäänkin pidetään taitavana palettiveitsen käyttäjänä. Erityisesti Vornan töiden viimeistelyä kehutaan mestarilliseksi.

Juhlanäyttelyssä on esillä niin installaatioita kuin perinteisempää taidetta. Ja lisäksi puulintuja. Näyttelytilan ikkunalaudalla on Vornan veistämiä lintuja ja hänen kirjoittamiaan runoja.

- Olen joskus elättänyt itseni lintujakin veistämällä, kun kiersin kaikki Pohjoismaat polkupyörällä, muistelee Vorna, joka on evakon lapsi.

Taiteilijan runosuonesta on syntynyt kymmeniä runoja vuosien saatossa. Yksi runoista on ikuistettu koivun kylkeen, joka on riimitelty perinteisesti loppusointuiseksi.

70 vuotta täyttänyt taiteilija on viettänyt värikkäitä ja kosteitakin vuosia. Ensimmäinen näyttely oli Hotelli Tornissa 1966, jota edelsivät taideopinnot muun muassa Lappeenrannan taidekoulussa ja Suomen Taideakatemiassa, mutta Helsingin vuosiin on mahtunut myös yömajakausiakin. Nyt taiteilija on jättänyt kosteat kiusaukset ja nykyisin hän nautiskelee mieluummin vain pihlajanmarja-karkeilla.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi