Sarka paransi luovan alan saavutettavuutta

Pohjoissavolainen luovuuden suurprojekti Sarka on päättymässä. 2,5-vuotisen hankkeen aikana maakunnan luovan alan yrityksille on tarjottu koulutusta muun muassa oman osaamisen tuotteistamiseen. Sen avulla on syntynyt paitsi hyödyllistä yhteistyötä ja uusia toimintatapoja, myös uusia yrityksiä.

Luovat ammatit
YLE / Savo

Yksi Sarka-hankkeen aikana syntyneistä yrityksistä on Laulukoulu Maestra. Musiikin ammattilainen Jaana Turunen onnistui tuotteistamaan osaamisensa paketiksi, jota on myyty muun muassa työyhteisöjen hyvinvointitarkoituksiin.

Turunen osallistui moniin Sarkan koulutuksiin, ja sai sieltä kaivattua tietoa ja vielä vähän sparrausta.

- Olin jo pidempään pohdiskellut oman yrityksen perustamista, joten hanke tuli minulle hyvään aikaan. Oli iso onni saada tukea tällaiseen liiketoimintaan, joka ei ole ihan perinteistä. Juuri tämän alan neuvontaa ei muilla tahoilla ole oikeastaan tarjolla.

Pohjois-Savon luovilla aloilla riittää sarkaa

Oman työn kaupallistaminen ei perinteisesti ole ollut luoville aloille, etenkään visuaalisille aloille helppoa. Etenkin Pohjois-Savossa luovan alan taloudellisen merkityksen havattiin olevan muuta maata matalammalla tasolla.

- Siitä oikeastaan lähdimmekin liikkeelle. Mutta ei yksi hanke tietenkään pysty siihen yksin vaikuttamaan. Elinkeinon kasvuun tarvittaisiin maakuntastrategian tasoisia toimijoita, Sarkan hankejohtaja Anna Vilkuna sanoo.

Vajaan 800 000 euroa maksavan Sarka-hankkeen myötä paikallista taidetta on viety muun muassa asuntomessuille ja maailmannäyttelyyn. Lisäksi luovan alan saavutettavuutta on parannettu esimerkiksi vastaperustetun taidekauppa Kukkuran myötä.

Ei mitään puuhastelua

Nykyisin luova ala on yksi maakunnan nopeimmin kasvavista tuotannon osa-alueista. Siltikään sen merkitystä ei aina ymmärretä.

- Luovia aloja pidetään helposti jonain puuhasteluna. Lisäksi ongelmana on hieman se, että kaikesta ei ole totuttu maksamaan. Tämä taas johtuu siitä, että Suomessa on paljon vapaaehtoisvoimin järjestettyä tai valtion tukemaa toimintaa, Jaana Turunen pohtii.

Tuore yrittäjä kuitenkin vakuuttaa, että kysyntää laulukoululle on riittänyt.

- Ihmiset haluavat tehdä muutakin kuin olla tehokkaana töissä. Moni tuntuu kaipaavan itsensä ilmaisemisen mahdollisuuksia ja elämyksiä, ja tällaiseen tarpeeseenhan kulttuurin puolelta löytyy vastauksia.

Lähteet: YLE Savo / Anu Pöntinen