Lottaelämä tallennettu kansien väliin

Joutsenolainen kotiseutuneuvos Pertti Vuori on saanut seudun lottahistorian kokoamisen loppuun. Keskiviikkona julkistettiin teos Etelä-Saimaan lotat, Saimaan ja Suur-Saimaan lottapiirien historiaa vuosilta 1940-1944.

Saimaa
Etelä-Saimaan lotat -kirjan kuvitusta.
Etelä-Saimaan lotat -kirja

19-vuotiaat Nuijamaan osaston lotat Terttu Hyvärinen ja Anja Ruokonen hymyilevät kuvassa lottapuvuissaan käsikynkkää. He menehtyivät tykistötulessa 4.7.1941. Nuijamaan Myrällä. Tämä ja monta muuta tarinaa on tallennettu uuteen kirjaan.

Pertti Vuoren teos valottaa monipuolisesti lottien toimintaa ja toimintaympäristöä. Päiväkirjamerkintöjä on paljon, etenkin Imatran seudun lotilta, joissa oli paljon ahkeria kirjoittajia. 250-sivuinen kirja sisältää myös runsaasti yksityisistä albumeista saatuja kuvia.

Se on jatkoteos Viipurin piirin lottia koskevalle kirjalle. Viipurin piirin lakkauttamisen jälkeen muodostettiin nämä kaksi uutta piiriä, joissa molemmissa oli runsaasti osastoja eri Etelä-Karjalan kunnissa. Suojeluskunta- ja lottahistorioita Vuori on kirjoittanut useampia.

Kotiseutuneuvos Pertti Vuorelle lottien elämä tuli hyvin tutuksi jo omassa perheessä. Äiti ja siskot olivat lottia, myös vaimo oli rintamalotta.

- Kirja piirtää lotista uhrautuvan ja asialle kaikkensa antavan kuvan, luonnehtii kirjoittaja teosta. Pertti Vuori ei käy arvioimaan, miten Suomen lotat muistetaan tulevaisuudessa.

- Ainakin itse olen tehnyt parhaani. Siinä on paljon kuivaa asiaa, numeroita ja lukuja, vaikka niitä olenkin koettanut välttää. Toisaalta se kertoo, millaisten lukujen kanssa oltiin tekemisissä. Sanottiinhan, että lottajärjestö oli maailman suurin naisten hyväntekeväisyysjärjestö.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala