Ammattiopiston koulutus ei mennyt kaupaksi

Lapin ammattiopiston rehtori Taisto Arkko kiistää, että budjettisotku heikentäisi nuorten koulutusta. Arkon mukaan budjetin ylityksen suurimpana syynä on se, ettei aikuiskoulutus ole mennyt kaupaksi suunnitelmien mukaan.

ammatilliset oppilaitokset
Autoasentajaksi opiskeleva nuori harjoittelee auton renkaan vaihtamista.
YLE

Lapin ammattiopisto paitsi kouluttaa nuoria ammattiin, se tarjoaa myös ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta aikuisille esimerkiksi Rovaniemen Jänkätiellä.

Aikuiskoulutus myydään valtiolle, joka ostaa sillä pääasiassa koulutusta työttömille. Lähes 40 prosenttia Lapin ammattiopiston budjetista kertyy aikuiskoulutuksen myynnillä. Ammattiopiston budjetti on noin 46 miljoonaa euroa.

Tänä ja viime vuonna aikuiskoulutus ei ole mennyt kaupaksi odotusten mukaisesti. Suurin osa kuluvan vuoden lähes miljoonan euron budjetinylityksestä eli 850 000 euroa on juuri tämän tuontantoalojen maksupalvelutoiminnan tarvitsemaa rahaa. Myöskään viime vuonna ammattiopisto ei saanut myytyä tarpeeksi aikuiskoulutusta, vaan maksupalvelutoiminta ylitti budjettinsa suunnilleen saman verran.

Budjetti kuriin

Nuorisoasteen koulutuksen rahojen riittävyys on Arkon mukaan aikuiskoulutusta helpompi ennustaa, koska valtio maksaa siitä opiskelijamäärien mukaan.

Ammattiopisto pyytää tänä vuonna 600 000 euroa lisärahaa ylläpitäjältä eli Rovaniemen koulutuskuntayhtymän valtuustolta. Valtuusto myönsi jo viime vuonna ammattiopistolle 350 000 euroa tämän vuoden budjetin ylitykseen. Tämä 350 000 euroa on tarkoitus Arkon mukaan käyttää henkilöstön hyvinvoinnin kehittämiseen.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä onkin vaatinut ammattiopistoa pitämään budjettinsa nyörit nykyistä tiukemmalla.

Ei iso ongelma?

Lapin ammattiopiston rehtori Taisto Arkko ei kuitenkaan pidä tilannetta katastrofina.

- Siinä mielessä en näe tätä minään isona negatiivisena asiana. Ja kun erityisesti voidaan turvata nuorisoasteen koulutus kaikissa näissä olosuhteissa. Tämä tilanne ei siis vaikuta nuorten koulutukseen, ei opetustuntien vähentämiseen eikä tämäntyyppisiin juttuihin.

Arkko myöntää, että ainakaan osa määräaikaisista työntekijöistä ei välttämättä saa työsopimukselleen jatkoa.

- Totta kai lyhytaikaisten ja määräaikaisten osalta pitää harkita tilanne. Toisaalta taas investointiluonteisten kulujen osalta pitää käyttää tiukempaa harkintaa.

Kilpailu koulutuskaupassa kovaa

Arkon mukaan aikuiskoulutuksesta käydään kovaa kilpailua muiden oppilaitosten ja kouluttajayritysten kanssa. Rehtorin mukaan Lapin ammattiopistolla on vaikeuksia pärjätä hintakilpailussa pienempiä koulutuksen tarjoajia vastaan.

- Me olemme iso organisaatio, paljon tiloja, paljon ympäristöjä, paljon toimijoita, niin se sitten ehkä näkyy yksikkökustannuksissa hiukan korkeampana hinta kun vertaa vaikka johonkin pienempään firmaan tai jopa reppufirmaan, joka alueella haluaa tulla jotakin koulutusta toteuttamaan.

Rehtori Taisto Arkko sanoo, että aikuiskoulutuksen myynnin notkahduksesta huolimatta koko Lapin ammattiopisto on tehnyt ylijäämää kahtena edellisenä vuonna. Tämän vuoden budjetin ylityksen jälkeenkin ylijäämärahastoon jäänee vielä yli miljoona euroa.

Lapin ammattiopistolla on noin 530 työntekijää, joista noin 420 on opettajia. Opiskelijoita on noin 7000, joista noin 3100 on ammattillisessa peruskoulutuksessa. Lisäksi ammattiopisto kouluttaa noin vuosittian 5000 aikuista eri pituisissa lisä- ja täydennyskoulutuksissa.

Lähteet: YLE Lappi / Perttu Ruokangas