Energiajuomien myynti loppui, koulunkäynti rauhoittui

Yksittäiset kaupat esimerkiksi Helsingissä ja Ivalossa ovat ryhtyneet rajoittamaan energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille. Alavieskassa on jo huomattu, että juomien myyntikielto on rauhoittanut koulunkäyntiä.

Kotimaa
Oppitunneilla opiskellaan nykyään rauhallisemmassa ympäristössä.
Oppitunneilla opiskellaan nykyään rauhallisemmassa ympäristössä.YLE

Alavieskassa kauppiaat aloittivat energiajuomien myyntikiellon reilu kaksi kuukautta sitten. Oppitunneilla vaikutukset ovat selkeästi nähtävissä.

- Ennen kieltoa oli alakoulussa selvää ylivilkkautta. Kiellon jälkeen meininki on rauhallisempaa ja levollisempaa, kertoo koulukuraattori Mervi Perttula.

Alavieskan yhtenäiskoulun terveydenhoitaja kokee, että energiajuomien myyntikielto on rauhoittanut joidenkin oppilaiden menohaluja.

- Yläkoululaiset menevät illalla ajoissa nukkumaan ja jaksavat paremmin. Olen myös kuullut opettajilta, että tunneilla on selkeästi rauhallisempaa, terveydenhoitaja Maarit Alahäivälä sanoo.

Energiajuomat ovat muutamien paikkakuntien kielloista huolimatta vahvasti läsnä katukuvassa. Yhä useammin kadunkulmassa voi nähdä lapsia kofeiinijuomat kädessään. Alavieskassa tätä näkyä ei enää nähdä. Jotkut koululaiset ovat selvästi näreissään.

- Jotkut oppilaat sanoivat heti kiellon jälkeen, että ihan tyhmä kielto, kertoo koululainen Valtteri Pudas.

Kauppiaan henkilökohtainen päätös

Kauppias Sirpa Sipilälle päätös myyntikiellosta oli helppo, koska kaikki alueen kaupat ovat siinä mukana. Hän ei ota kuitenkaan kantaa siihen, pitäisikö myös muiden kaupunkien kauppiaiden miettiä myyntikieltoa.

- Tämä on kauppakohtainen ja henkilökohtainen ratkaisu. Itse näen tämän oikeaksi ratkaisuksi. En kuitenkaan voi päättää muiden puolesta mikä on oikea ratkaisu, Sirpa Sipilä täsmentää.

Kauppiaan kukkarossa energiajuomien myynnin rajoittaminen ei kuitenkaan tunnu.

- Ei vaikuta mitenkään mielettömästi. Uskoisin, että nyt haetaan jotain vastaavaa tuotetta tilalle.

Lähteet: YLE Oulu / Tuomas Keränen