Hämeenlinnalaiset poliisikoirat sankareiksi

Poliisikoiralaitoksen saksanpaimenkoirat Sami ja Jeppe saavat tänä vuonna sankarikoiran arvon, koska ne löysivät maastoon kadonneet ihmiset Hämeenlinnassa. Kennelliiton palkittavia koiria on tänä vuonna ennätysmäärä.

Kotimaa
koira leikkii tennispallolla
Mainoskampanjassa hyödynnetään koiria riemastuttavat tuttujen lelujen äänet.YLE / Mari Siltanen

Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksen saksanpaimenkoirat Sami ja Jeppe saavat sankarikoiran arvon, koska ne löysivät maastoon kadonneet henkilöt.

Poliisikoira Sami löysi muistivaikeuksia sairastavan henkilön metsästä viime heinä-elokuun vaihteessa. Sami seurasi naisen jälkeä kilometrejä ja löysi huonoon kuntoon menneen naisen ajoissa. Sami on pelastanut työurallaan lukuisia ihmishenkiä. Koira on nyt eläkkeellä virastaan.

Poliisikoira Jeppe oli ohjaajansa kanssa partiovuorossa tammikuisena yönä.

- Pakkasta oli 26 astetta ja luntakin paljon. Partiolle tuli kutsu jäljestystehtävälle, jossa kuljettaja oli ajanut ulos moottoritieltä ja lähtenyt karkuun. Jeppe lähti jäljelle haasteellisissa olosuhteissa ja seurasi jälkeä parisensataa metriä, kunnes jälki tuli takaisin tielle. Poliisit epäilivät karkurin saaneen kyydin pois paikalta.

He lähtivät kuitenkin tarkistamaan tienreunoja, jos lumessa näkyisi kengänjälkiä. Hetken päästä koira saikin vainun ja lähti uudelleen jäljelle. Paikalle tuli myös muita partioita haravoimaan aluetta.

Pian tämän jälkeen tuli ilmoitus, että erään maatalon pihasta oli isäntä säikäyttänyt autovarkaan matkoihinsa. Poliisit lähtivät etsimään lisää jälkiä pihapiiristä ja löysivät tuoreet jäljet. Pitkän neljän tunnin hangessa tarpomisen jälkeen, Jeppe lähti vetämään kohti eräästä pihassa olevaa tukkikasaa, jonka alta kuului epämääräistä ääntä. Karkuri löytyi pahasti kylmettyneenä.

Paikalle tuli ensin ambulanssi, jolla kiinniotettu kuljetettiin ensin sairaalaan. Poliisikoirayhdistyksen hallitus katsoi partion toiminnallaan pelastaneen miehen paleltumiselta ja palkitsi koiranohjaajan hengenpelastusviirillä.

Ennätysmäärä sankarikoiria

Kaikkiaan 14 sankarikoiraa saa arvonimen joulukuussa. Kennelliitto myöntää arvon koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että ihmishenki on pelastunut. Koirien joukossa on sekä koti- että virkakoiria.

Esimerkiksi saksanpaimenkoira Eppu ja lyhytkarvainen collie Kimi Suhmurasta palkitaan sankarikoirina, koska ne hälyttivät apua havaittuaan perheenjäsenen sairauskohtauksen.

Ajokoiran ja beaglen risteytys Emma ja rottweiler Vinski Metsäkansasta hälyttivät apua, kun henkilö oli joutunut veden varaan. Pitkäkarvainen collie Rio Kangasalta taas puolusti omistajaansa karhun hyökätessä tätä kohti.

Lähteet: YLE Häme