1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia Junior meni anarkistiselle lastenromaanille

Finlandia Junior -palkitun Siri Kolun mielestä lastenkirjoissa pitää olla anarkiaa ja toisaalta ehjä maailma johon uppoutua. Kolun palkittu lastenromaani Me Rosvolat kertoo maantierosvoperheestä, jonka jäsenet nukkuvat teltassa, ryöstävät herkkuja ja menevät uimaan milloin huvittaa.

Siri Kolu alkoi alun perin kertoa Rosvoloiden tarinaa 5-vuotiaalle pojalleen, joka rakastaa merirosvoja.

- Halusin kirjoittaa pojalleni kirjan. Astrid Lindgren, joka kirjoitti Peppiä omalle tyttärelleen, on tehnyt minuun ison vaikutuksen. Mietin, mitä vauhtia ja suuria tunteita rakastava poika haluaisi lukea, Kolu kertoo.

Vaikka Me Rosvolat syntyi kertomuksena 5-vuotiaalle pojalle, sen kertoja on tyttö, 10-vuotias Vilja Vainisto. Siri Kolusta on tärkeää, että sama tarina puree sekä tyttöihin että poikiin.

- Usein kirjat korvamerkitään turhaan niin, että tuo sopii pojille ja tämä tytöille. Mielestäni kiinnostavampia ovat kirjat, jotka tuntuvat taipuvan molemmille. Samanlaisia pieniä ihmisen alkujahan me olemme kaikki olleet, Kolu sanoo.

Aina voi tutkia ja epäillä

Me Rosvoloiden maailma on anarkistinen. Rosvot kaahaavat autolla, menevät uimaan milloin huvittaa, ryöstävät karkkeja sekä pakenevat poliiseja ja Viljan isää. Siri Koluun on aina vedonnut suuresti Astrid Lindgrenin kirjojen anarkismi.

- Lastenkirjan ei aina tarvitse olla niin kiltti, ja aina voi tutkia ja epäillä. Minulle itselleni tämä kirja kertoo vapaudesta. Siinä laitetaan letit liehumaan ja katsotaan, mitä tapahtuu. Kyllä pieni anarkia on hyvästä, Kolu huomauttaa.

Kirjalle on tulossa jo jatkoakin. Siri Kolu on juuri jättänyt kustantajalle käsikirjoituksen, joka kulkee työnimellä Me Rosvolat ja Konnakaraoke. Sekään tuskin jää viimeiseksi Rosvoloiden perheestä kertovaksi kirjaksi, sillä viimeinen lause on ”Nyt tiesin, seikkailu on vasta alussa.”