1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ars Fennican 2010 vei Charles Sandison

Kuvataiteilija Charles Sandison on saanut vuoden 2010 Ars Fennica -palkinnon. Tamperelaistunut Sandison on ollut myös Ars Fennica -näyttelyn yleisön suosikki. Palkitusta päättänyt kuraattori David Elliott luotti valinnassaan elämyksellisyyteen.

kulttuuri
Language as a mirror of the world. October 2010
Kiasma, Ars Fennica
Language as a mirror of the world. October 2010 Kiasma, Ars FennicaCharles Sandison

Ars Fennica -palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennica. 34 000 euron suuruisen palkinnon Charles Sandisonille luovutti tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Skotlantilaissyntyinen Charles Sandison asuu Tampereella. Sandisonin teokset ovat pääosin tietokoneohjattuja tilateoksia, joissa hän käyttää materiaalinaan sanoja ja kieltä.

Kiasmassa esillä olevassa teoksessa Kieli maailman peilinä on 12 minitietokonetta, 12 projektoria ja koko lattian peittävät teräslevyt. Teoksen teksti on peräisin vuoden 1911 Encyclopedia Britannicasta ja kuvaa tavallaan sitä miten maailman muuttuminen heijastuu kieleen. Teoksen näennäisestä nopeasta virtauksesta huolimatta kestää koko tietosanakirjasarjan läpikäynti pidempään kuin näyttely on auki ja pidempään kuin teosta todennäköisesti esitetään, kertoo säätiö tiedotteessaan.

Kaikki palkintoehdokkaat esittelevä Ars Fennica -näyttely on avoinna Kiasmassa 12.12.2010 saakka.

Elämyksellisyys ratkaisi

Kuraattori David Elliotin mielestä palkinnosta päättäminen oli vaikea tehtävä. Elliot piti ehdolla olevien taiteilijoiden tasoa yhtenäisenä. Keskinäisen paremmuuden määrittelyn hankaluutta lisäsi se, että teosten syntyhistoria, ilmaisukeinot ja tarkoitusperät olivat lähtökohtaisesti yhteismitattomia, totesi Elliot lausunnossaan.

– Nyt jälkeenpäin huomaan, että olen valintaprosessin kuluessa asettanut etusijalle teokset, jotka ovat näyttäytyneet minulle hetkellisinä, elämyksellisinä ja jopa vaistonvaraisina, sen sijaan että olisin suosinut pohdiskelevampaa ja käsitteellisempää lähestymistapaa, kertoo Elliot.

Taideopetuksen teknologia hämmästytti

Tietokoneohjelmoinnista innostunut Charles Sandison haaveili nuorena taidemaalarin urasta. Sivellin vaihtui ensin kameraksi, sitten Sandison alkoi tehdä taidetta tietokoneella.

Käynti Suomessa muutti kaiken.

Sandison saapui Tampereelle heinäkuussa 1995.

– Minulla ei ollut taiteeseen liittyviä odotuksia saapuessani. Olin suunnittelut viipyväni muutaman viikon. Teknologinen tietoisuus, erityisesti taideopetuksessa, yllätti minut välittömästi. Täällä oltiin vähintään 15 vuotta edellä kotimaatani, muistelee Sandison.

Sopeutuminen uuteen kulttuuriin ei ollut Charles Sandisonille vaikeaa, sillä Suomi ja Skotlanti ovat hänen mielestään monella tapaa samanlaisia. Sandison oppi pian ymmärtämään suomalaista mielenlaatua vaikkei aina ymmärtänytkään kieltä. Hän päätti jäädä Suomeen.

– Rakkauteni suomalaiseen maisemaan ja kunnioitukseni kulttuuria kohtaan, jossa luonnolliseen tiedonhaluun yhdistyy ensiluokkainen koulujärjestelmä, ovat tehneet mahdottomaksi lähteä.

Ars Fennica -palkinto merkitsee Sandisonille "hyvin paljon".

– Olen onnellinen saadessani vastaanottaa sen tamperelaisena taiteilijana, joka sattumalta on kotoisin Skotlannista, hehkuttaa Sandison.

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennica perustettiin vuonna 1990 edistämään kuvataiteita, avaamaan suomalaiselle kuvataiteelle uusia kansainvälisiä yhteyksiä ja innostamaan taiteilijoita heidän luovassa työssään.

Säätiö myöntää Ars Fennica -palkinnon vuosittain yhdelle kuvataiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Suomalaisten lisäksi ehdolla ja palkittuina on ollut pohjoismaisia, baltialaisia ja Pietarin alueen taiteilijoita.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi