1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjat vaarassa kallistua

Kirja-ala on huolissaan kirjojen arvonlisäveron korotuspaineista. Kirjoille on esitetty kahden prosenttiyksikön veronkorotusta. Kustannusalan mukaan korotus näkyisi kirjojen hinnoissa.

Kuva: Yle

Kirja-ala on liikekannalla kirjojen puolesta. Huolena on kirjan hinta ja sen myötä oma tulevaisuus.

Kirjakauppaliitto, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen tietokirjailijat sekä Finlands svenska författareförening ovat syksyn aikana yhdessä lähettäneet vetoomuksia ja lähestyneet kansanedustajia, jotta kirjojen arvonlisäveroa ei nostettaisi.

Sakari Laihon johtama Suomen Kustannusyhdistys on yli sadan suomalaisen kirjankustantajan edunvalvoja.

– Kustantajilla on vaikeat ajat jo muutenkin murroksen kautta. Jos nyt sitten tapahtuu tällaisia niin se tarkoittaa meillä todella tuotetaan vähemmän kirjoja. Kyllä tämä huoli on jaettu huoli.

Loppuraportti valmistuu jouluksi

Suomen verojärjestelmän muutostarpeita pohtinut valtiovarainministeriön nimittämä Verotuksen kehittämistyöryhmä esitti väliraportissaan viime kesänä kirjojen arvonlisäveron nostamista nykyisestä yhdeksästä prosentista yhteentoista.

– Aika pitkälti se siirtyisi sinne kuluttajahintoihin ja uskosin, että myynnin lasku olisi sitä luokkaa, että valtio tässä ei missään nimessä tulisi tienaamaan, Sakari Laiho sanoo.

Kirjojen tähänastista, yleistä 23:a prosenttia alempaa verokantaa on perusteltu kulttuuripoliittisilla syillä. Tulevaisuudessa pyrkimys on siirtyä yhtenäisempään arvonlisäverotukseen, mikä tuo lisäpaineita kirjojen vieläkin korkeampiin veronkorotuksiin.

– Kuntatalouteen sillä olisi iskunsa koska koulut joutuisivat ostamaan kalliimmalla oppimateriaalit. Myös kirjailijat olisivat vielä enemmän ahdingossa kuin he ovat nykyään, Laiho toteaa.

Verotuksen kehittämistyöryhmän loppuraportti valmistuu jouluun mennessä. Ehdotukset tulevat voimaan aikaisintaan vuonna 2012.