1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arto Haloselle Helsingin kulttuuripalkinto

Dokumenteista ja menestyneestä Prinsessa-draamasta tunnetulle elokuvaohjaaja Arto Haloselle on myönnetty Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto. Palkintoperusteissa korostetaan Halosen yhteiskunnallista otetta ja työtä DocPoint-festivaalin perustajana.

Kulttuuri
Arto Halonen vastaanottaa Helsingin kulttuuripalkintoa
YLE

– Kaupunki on hienoja taiteilijoita täynnä ja kun palkinto omalle kohdalle osuu, niin olen positiivisesti yllättynyt. Toivottavasti vähän tekee nöyräksi myös, Arto Halonen sanoo.

Yleisö kasvanut dokumentteihin DocPointin myötä

Elokuvaohjaaja Halonen perusti DocPoint -dokumenttielokuvafestivaalin vuonna 2001 ja toimi sen johtajana vuoteen 2004 asti. Hän uskoo, että festivaalin myötä suomalainen elokuvayleisökin on kasvanut paremmin dokumentteihin ja oppinut katsomaan niitä teattereissa.

– DocPointin merkitys on kiistaton. Sen kautta on voitu tuoda elokuvan yleistarjontaan enemmän syvemmälle, ihon alle meneviä aiheita, Halonen sanoo.

Jatkossa sekä dokumenttia että fiktiota

Ohjaajan viimeisin teos Prinsessa on hänen ensimmäinen pitkä fiktioelokuvansa. Kellokosken sairaalassa eläneen Anna Svedholmin eli Prinsessan tarinaa kertova elokuva on ollut menestys.

Suomessa katsojia on kertynyt jo yli 265 000. Halonen kertoo, ulkomailta odotellaan tällä hetkellä tietoa, innostuvatko yhdysvaltalaiset ja saksalaiset levittäjät elokuvasta.

– Elokuva on yllättänyt kaikki, ja osoittanut, että voit luoda hienon suhteen yleisöön myös elokuvalla, joka ei ole itsestäänselvä.

Tällä hetkellä Haloselta on valmisteilla dokumentti ja lisäksi kaksi fiktiota on käsikirjoitusvaiheessa. Teatterilevitykseen hän tähtää uudella dokumentillaan ensi vuoden lopulla.

Helsinki inspiroi

Dokumenteissaan Arto Halonen on käsitellyt enimmäkseen kansainvälisiä teemoja, mutta myös Helsinki pursuaa aiheita.

– Helsinki on täynnä draamaa, ihan tietöistä ja erilaisista sosiaalisista ongelmista lähtien. Esimerkiksi se, että Romanian romanien kautta lähdetään jotakin lakia muuttamaan.

Ohjaaja uskoo, että vain sisällön kautta elokuva pystyy vaikuttamaan.

– Välinettä on uskallettava käyttää. Muuten kokisin, että käyttäisin aikani hukkaan. Minua häiritsee niin monet asiat maailmassa, Halonen tunnustaa, ja myöntää, että tulevissa teoksissa on aiheita, jotka sivuavat Helsinkiä.

Kolmas palkittu elokuvaohjaaja

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan myöntämä palkintosumma on 10 000 euroa. Viime vuonna palkinnon saivat kuvataiteilijat Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä.

Ennen Arto Halosta elokuvaohjaajista on palkittu Edvin Laine vuonna 1987 ja Kaisa Rastimo vuonna 1996. Palkinto on jaettu vuodesta 1963 alkaen.

Arto Halonen kiittelee helsinkiläistä kulttuurihenkeä, vaikka määrärahat taiteilijoille voisivat olla suurempiakin.

– Ensisijainen kohde pitäisi olla investoida taiteilijoihin, vaikka kulttuurilaitoksetkin ovat tärkeitä, Halonen sanoo.

Lähteet: YLE Helsinki/ Ville Mättö