1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kinkku

Luomukinkut viedään käsistä

Luomujoulukinkku kasvattaa suosiotaan. Esimerkiksi lahtelaisiin ruokakauppoihin luomukinkkuja on saatu lähinnä pieniä eriä, jotka on jo paikoin myyty loppuun. Ihmiset toivovat entistä enemmän, että joulukinkkuvalikoimasta löytyisi luonnonmukaisesti kasvatetun sian lihaa.

Joulukinkkuja on kaikista myytävistä kinkuista vielä pieni siivu, vaikka niiden suosio kasvaa koko ajan. Kuva: YLE / Niko Rönkkö

Kaupoista kerrotaan, että kysyntä on suurempaa kuin tarjonta.

Esimerkiksi S-market Sokoksessa pakastettuja luomujoulukinkkua on ollut tarjolla 12 - 13 euron kilohintaan, mutta ne on lähes myyty loppuun eikä enempää ole tulossa.

- Meille soitellaan ja valitellaan, että olisi aiemmin pitänyt lähteä ostoksille. Kysyntää luomukinkuille on aina enemmän, vaikka hintaero tavalliseen kinkkuun on aika suuri, sanoo lihamestari Eila Saarinen S-market Sokoksesta Lahdesta.

Eettisyys painaa vaakakupissa

K-Citymarket Paavolassa luomukinkkua tulee myyntiin tuoresuolattuna pari viikkoa ennen joulua.

- Luomun rooli kasvaa. Olemme varautuneet tuoresuolattujen luomukinkkujen menekkiin, kertoo kauppias Asko Kuusisalo.

Tuoresuolattuja luomukinkkuja myy myös kauppahallissa lihamyymälä Vuorinen Oy. Kauppias Jarkko Laaksosen arvion mukaan luuton luomukinkku maksaa 18 - 19 euroa kilo.

Melkein kaikki kinkut on jo varattu, kertoo yrityksen toinen osakas Kerttu Laaksonen.

- Luomu on suosittua varmaankin siksi, että se on eettistä ja luomusiat kasvavat pienissä sikaloissa.

Luuton kinkku on kallein

Perinteisissä joulukinkuissa kotimaisen ja ulkomaisen välinen hintaero on kaventunut. Tämä näkyy siten, että pakastealtaiden valikoimasta valtaosa alkaa olla suomalaista.

Kotimainen juhlakinkku potkalla maksaa lahtelaiskaupoissa keskimäärin hieman alle neljä euroa kilo. Luuton kinkku on hieman kalliimpaa. Sen kilohinta vaihtelee viidestä seitsemään euroon.

Tanskalainen juhlakinkku potkalla matkaa esimerkiksi S-market Sokoksessa 3,9 euroa ja perinteinen kinkku 2,7 euroa kilo.

Tuoresuolattujen kinkkujen hinta selviää monissa kaupoissa vasta sitten, kun herkut tulevat myyntiin lähempänä joulua. S-market Sokoksessa hinta vaihtelee 4,7:stä 6,6 euroon - luuton on kallein. Kauppahallin lihamyymälä Vuorinen Oy:ssä hinta on kahdeksasta kymmeneneen euroa.

Kaupoista arvioidaan, että luomun ohella valtaosaan joulupöydistä päätyy juuri tuoresuolattu, viljapossun kinkku.