1. yle.fi
  2. Uutiset

"Lapsi voittaa aina"

Porilaissyntyinen Markus Majaluoma oli ehdolla tänään jaetun Finlandia Junior-palkinnon saajaksi kuvakirjallaan Hulda kulta, luetaan iltasatu. Vaikka palkintoa ei tippunut, on Majaluoma silti onnellinen ehdokkuudestaan.

Finlandia Junior -palkinto
Vuoden 2010 Finlandia Junior -palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuus Helsingissä.
Vuoden 2010 Finlandia Junior -palkintoehdokkaat julkistettiin Helsingissä tiistaina.YLE

Etukäteen Majaluoma jo arveli, ettei palkinto osu tänä vuonna hänen kohdalleen.

- Mutta olen kyllä ylpeä, että ehdokkaaksi pääsin. Jury oli kuulemma lukenut 600 kirjaa, eli voiton puolella ollaan. Toisaalta näitä asioita ei oikein voi kilpailuttaa, Majaluoma sanoo.

Majaluoman teos on nimeltään Hulda kulta, luetaan iltasatu.

- Kirja on kolmas osa Hulda ja Jalmari -sarjasta. Se kertoo raavaasta, kiltistä suomalaisesta miehestä ja hyvin pienestä, lähes imeväisikäisestä lapsesta ja heidän arjestaan. Yritän kirjassa sanoa, että lapsen kanssa pärjää, jos oikein yrittää, jopa mieskin.

Toinen teema kirjassa on, kumpi sen päähenkilöistä saa valita iltasadun.

- Molemmilla on siihen oikeus, sekä lukijalla että kuuntelijalla. Ilsadun lukeminenhan on aina pienimuotoinen näytelmä. Tässä kirjassa tietenkin lapsi voittaa, lapsi voittaa aina. Lapsen kanssa ei kannata lähteä kisaamaan, siinä aina häviää. Mutta jos joka toinen kerta saisi tahtonsa läpi, olisi se jo aika hyvin.

Voitosta kebabit

Majaluomalla oli pieni suunnitelma 30 000 euron arvoinen Finlandia Junior -palkinnon käytön suhteen.

- Olen luvannut tarjota lasteni ystäville, joita ramppaa tuossa viitisentoista, kebabin paikallisessa kebab-ravintolassa. Täällä meillä Sipoossahan ei muita ravintoloita juuri ole. Ne huusivat "Jee, me äänestetään sua, jos netissä on jokin äänestyspaikka". Sen olen nyt ainakin velvollinen antamaan. Ja loput sitten tuhlaan, Majaluoma sanoo.

Suomen Kirjasäätiö kuvailee Majaluoman teosta näin:

"Kuvakirja alkaa toteamuksella "Kirja on puutarha", ja toden totta tässä puutarhassa on monenlaista tutkittavaa. Jalmari lukee iltasatua Huldalle ja sama lämpö avautuu aikuiselle, joka lukee tätä kirjaa lapselle. Kirjan kuvat ovat tutkimusretkiä itsessään.

"Hulda kulta, luetaan iltasatu" on kirja, jonka tekemisessä ei ole tarvittu ylimääräisiä tehokeinoja. Se todistaa, että harkiten piirretyt kuvat ja vahva tarina riittävät kiehtovan satumaailman luomiseen. Puutarhasta löytyy pieniä sivupolkuja kuljettavaksi, sillä kirjan etu- ja taka-aukeamat jatkavat tarinaa siitä, mihin teksti päättyy. Kuvituksen ja tekstin limittyminen yhdeksi kokonaisuudeksi on kirjan kantava voima.

Tekstiin muodostuu kaksi tasoa siitä, että Hulda valitsee Jalmarin luettavaksi eläinsadun. Lapsilukija seuraa kuvien avulla molempia tarinoita vaivatta. Ennen kuin toivotetaan hyvää yötä Huldalle, seikkaillaan metsässä, unohdutaan omiin uniin ja eläydytään eläinsatuun. Ja kun Hulda viimein nukahtaa, taka-aukeaman kuva aukaisee portin puutarhakutsuille.

Hyvä idea ei tarvitse ympärilleen kuin ytimekkään tekstin ja taidokkaat piirrokset. Niistä on ihana iltasatu tehty."

Mikä Finlandia Junior -palkinto on?

Suomen Kirjasäätiön perustama Finlandia Junior -palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Tämänvuotiseen Finlandia Junior -valintalautakuntaan kuuluivat Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin toiminnanjohtaja Maria Ihonen puheenjohtajana sekä muina jäseninä keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta ja kirjakauppias Iida Simes.

Lautakunnan nimeämistä ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan valitsee näyttelijä, kirjailija/kolumnisti Hannu-Pekka Björkman. Finlandia Junior –palkinto jaetaan tänään kello 13.00 Grand Casinon Fennia Salongissa Helsingissä.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi