Rakennuksilla veronkiertoa sadoilla miljoonilla euroilla

Verohallinnon tarkastukset ovat paljastaneet rakennusalan veronkiertoa satojen miljoonien eurojen edestä. Verottaja on löytänyt Suomessa toimivissa yrityksistä vuonna 2008 alkaneessa Raksa-hankkeessa mm. ilman ennakonpidätystä maksettuja palkkoja yli 128 miljoonaa euroa.

talous
Rakennusmies työskentelee rakennustyömaalla.
YLE

Tänä vuonna pimeitä palkkoja on havaittu jo yli 41 miljoonan euron edestä. Verotarkastuksissa on tullut ilmi lisäksi kuittikauppaa ja peiteltyä osingonjakoa yhteensä yli sadan miljoonan euron edestä.

Rakennusalan verotarkastusten tulokset Raksa-hankkeessa ovat karua kertomaa: kuittikauppaa lähes 64 miljoonalla eurolla, peiteltyä osingonjakoa on paljastunut 47 miljoonaa euroa.

Tekaistuilla kuiteilla tai vääräsisältöisillä tositteilla on todettu yrittäjien nostaneen rahaa pimeästi itselleen tai maksaneen näin palkkoja työntekijöilleen. Verotarkastajat havaitsivat tekaistuja kuitteja seitsemässä prosentissa tarkastetuista yrityksistä. Lisäksi rakennusalalla jylläävät ns. kertakäyttöyritykset ja kirjanpitorikokset.

Eniten etelässä – pohjoisessa lisääntyy

Verottaja on saanut valmiiksi yli 2 000 yrityksen verotarkastuksen. Joka kolmannessa kohteessa tuli ilmi harmaata taloutta.

Verohallituksen tarkastustulokset kertovat harmaata tai yönmustaa taloutta esiintyvän eniten Uudellamaalla ja myös muualla etelässä.

Mutta veroja jätetään maksamatta myös yhä useammin pohjoisessa – vaikkapa hiihtokeskusten rakentamisketjun harmaantuvassa loppupäässä.

Rakennusliitto: Kansainvälistyvällä alalla käytössä uhkailu

Harmaa talous syö yhteiskunnan varojen lisäksi rehellisten yrittäjien leipää. Eniten rakennusalan talousrikollisuutta tavattiin tarkastuksissa alle neljän miljoonan euron yrityksissä. Pienimmissä yrityksissä verovilppiä harrastettiin enemmän kuin joka toisessa kohteessa.

Verottajan lisäksi Rakennusliitto kantaa huolta alan harmaasta ja pimeästä puolesta. Kansainvälistyminen eli ulkomaalaisten työtekijöiden lisääntyvä määrä tuo muassaan ongelmia. Uhreja ovat usein myös alipalkatut työntekijät. Eniten heitä tulee Virosta.

Aluetoimitsija Kari Koivunurmi kertoo myös, että liiton valvovat työntekijät saavat tuta kovenevassa rakennusmaailmassa uhkailua.

- Meille tulee lähes viikoittain uhkauksia.

- Minkälaisia?

- Uhkaillaan väkivallalla. Minun henkeäni ei ole uhattu, mutta sellaisiakin tapauksia on täällä ollut. .Se on vakava paikka. Mutta ei tässä hommassa pidä ruveta pelkäämään. Muutenhan sitä istuisi vain konttorilla.

"Tiukempi laki tarpeen"

Sekä verohallinnosta että Rakennusliitosta lähetetään päättäjille samaa viestiä: tarvitaan tiukempia lakeja ja voimaa valvontaan. Verohallinnosta ehdotetaan mm. sitä, että kaikkien ulkomailta Suomeen tulevien työntekijöiden olisi rekisteröidyttävä, jotta tilanne saataisiin paremmin hallintaan.

Rakennusliiton toiselta puheenjohtajalta Kyösti Suokkaalta kysyttäessä kuuluu kova moite päättäjille.

- Rosvot saavat Suomessa häärätä?

- Se johtuu suomalaisten poliitikkojen täydellisestä piittaamattomuudesta tämän asian suhteen: Me olemme Rakennusliitosta olleet useita vuosia olleet yhteydessä kaikkiin mahdollisiin poliittisiin tahoihin, jotta tälle asialle tehtäisiin jotain. Ja tähän asti ei tapahtunut oikeastaan yhtään mitään.

Lähteet: YLE Uutiset / Merja Niilola