1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasilian poliisi sanoo vallaneensa slummialueen huumejengeiltä

Brasilian poliisi sanoo saaneensa valvontaansa Rio de Janeiron slummialueen, jossa hallituksen joukot ovat käyneet viime päivinä verisiä taisteluja huumejengejä vastaan. Ainakin 30 ihmistä on kuollut viiden päivän aikana väkivaltaisuuksissa, joissa huumejengit ovat vastustaneet poliisien yrityksiä saada slummit valvontaansa.

Ulkomaat
Tankkeja Vila Cruzeiron slummialueen kaduilla Brasiliassa.
Brasilian hallituksen joukot veivät torstaina Vila Cruzeiron slummialueen kaduille tankkeja.Marcelo Sayao / EPA

Torstaina hallituksen joukot veivät Vila Cruzeiron slummialueen kaduille tankkeja. Hallitus on käyttänyt myös panssaroituja ajoneuvoja ja helikoptereita slummialueelle suunnatuissa iskuissa, joiden kohteena ovat olleet slummiin piiloutuneet huumejengit.

Huumejengit vastasivat tuleen sekä tulittivat poliisiasemaa ja sytyttivät tuleen kymmeniä autoja ja busseja. Väkivaltaisuuksissa kuolleista suurimman osan kerrotaan olevan epäiltyjä huumejengien jäseniä, mutta joukossa on myös siviilejä.

Perjantaina poliisin edustaja ilmoitti, että Vila Cruzeiro kuuluu nyt valtiolle.

Valtion turvallisuusjohtaja Jose Beltrame korostaa, että askel on tärkeä, mutta mitään ei ole vielä voitettu. Hänen mukaansa operaatio jatkuu perjantaina. On tärkeää pidättää ihmisiä sekä kerätä huumeita ja aseita, mutta vielä tärkeämpää on saada heidät alueelta, sanoo Beltrame huumejengeihin viitaten.

Väkivaltaisuudet puhkesivat sunnuntaina, kun huumejengien jäsenet hyökkäsivät poliisiasemille Rio de Janeiron pohjoisosassa. Sen jälkeen ainakin 180 ihmistä on pidätetty.

Poliisi sanoo, että sen kohteena on kaksi huumejengiä, jotka ovat yhdistäneet voimansa vastustaakseen hallituksen kaksi vuotta jatkunutta ohjelmaa, jonka tarkoituksena on irrottaa köyhien asuinalueet eli favelat huumejengien otteesta.

Pyrkimyksenä on puhdistaa slummialueet vuoden 2014 jalkapallon MM-kisoja ja kaksi vuotta myöhemmin järjestettäviä olympialaisia silmälläpitäen. Rion asukkaista arviolta kolmasosa asuu slummeissa eli faveloissa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi