Harmaan talouden kitkin keksimättä

Rakennusalan työntekijäpuoli arvelee, että työnantajapuolen vaatimat järeät toimet harmaa talouden kitkemiseksi lyhistyvät heti lähtöviivalle. Keski-Suomen Rakennusliiton aluetoimitsija Juhani Manninen uskoo, että kevään eduskuntavaalit estävät tarpeellisten lakien aikaansaamisen nopealla aikataululla.

harmaa talous
Rakennusmies työskentelee rakennustyömaalla.
YLE

Aluetoimitsija Manninen on vakuuttunut, että poliittinen valta on hiljaa hyväksynyt rakennusalan kaksinaamaisuuden. Rakennusteollisuus vaati eilen julkilausumallaan järeitä toimia harmaan talouden torjuntaan.

Rakennusliiton väki on jo vuosia vaatinut harmaan talouden kitkemisestä. Liiton Keski-Suomen toimitsija Juhani Manninen pelkää, että eilinen Rakennusteollisuuden vetoomus jää puheiden tasolle. Rakennuksilla kierteleviä toimitsijoita tilanteen leväperäinen hoito ja lakien jättäminen säätämättä ihmetyttää:

-Sitä ovat monet ihmetelleet. Me ainakin olemme täällä päässä ihmetelleet kovasti. Suomalainen duunari maksaa kiltisti kaikki verot ja kaikki lakisääteiset maksut niin kuin pitääkin ja aika pitkälle yritysmaailma hoitaa asiat niin kuin pitääkin. Samaan aikaan ympärillä tapahtuu sitä, että kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä, ulkomaalaisia yrityksiä touhuaa maksamatta mitään lakisääteisiä maksuja mihinkään.

Halutaanko Suomeen kahdet markkinat?

-Onhan tämä ihmeellinen tilanne. On alkanut vaikuttaa siltä, että kyseessä on poliittinen linjavalinta päättäjilta. Ilmeisesti Suomeen halutaan kahdet markkinat: oikeat ja lailliset sekä harmaat ja laittomat halpatyövoiman kera, Juhani Manninen toteaa.

Rakennusalan harmaa talous nousi eilen keskusteluun, kun verotarkastukset olivat osoittaneet peräti kolmasosassa rakennusyrityksiä esiintyvän harmaata taloutta. Rakennusteollisuus ehätti torstaina vaatimaan valtiovallalta toimia harmaan talouden karsimiseksi.

Lähteet: YLE Keski-Suomi