Kymmenet kaatopaikat kehnossa kunnossa

Uudellamaalla on jopa 100 vanhaa kaatopaikkaa, jotka tulisi mahdollisesti kunnostaa. Uudenmaan ELY- keskus kartoittaa parhaillaan keskitetysti maakunnan kaikki viimeistään 90-luvun alussa käytöstä poistetut kaatopaikat.

kaatopaikat
lokkeja Ämmässuon kaatopaikalla
YLE

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen mukaan kaatopaikkojen kunnostamista voi hidastaa se, että kunnostuksesta vastuullinen taho ei ole tiedossa.

Suurin osa kaatopaikoista on kuntien omistuksessa, mutta esimerkiksi Vantaalla selvitetään, kuuluuko Sotungin kaatopaikan kunnostaminen kaupungille vai HSY:lle.

Kaatopaikkojen kunnostaminen on myös kallista. Vuonna 2013 aloitettavan Iso-Huopalahden kaatopaikan kunnostaminen Helsingissä maksaa arviolta 7 miljoonaa euroa. Kalleimpia kunnostettavia kaatopaikkoja ovat talousjätteen kaatopaikat, sanoo Fin-Seula Oy:n toimitusjohtaja Mika Kari.

– On vaikea kertoa yksiselitteisesti hintaa, riippuu siitä, tuleeko kaatopaikalle kaasunkeräyskerrokset vai ei. Talousjätteen kaatopaikat ovat kalleimpia; saastuneita maita ei peitellä, vaan ne kuljetetaan maakuntiin loppusijoituspisteisiin.

Lähteet: YLE Helsinki