Takapihan taiteilusta tuli oikeaa urheilua

Parkour on ponnistanut alakulttuurista varteenotettavaksi liikuntaharrastukseksi. Jyväskyläläistä lajin osaamista viedään vauhdilla myös ulkomaille. Rynnistyksen Käsite -ryhmä antaa asiantuntija-apua myös liikuntapaikkojen rakentamisessa.

parkour

Jyväskyläläisen parkour-ryhmän The Concept of Dashin, suomeksi Rynnistyksen Käsitteen, jäsenet jahtasivat tänään tonttulakkia toistensa päästä pakkasessa keskisuomalaisella parkkipaikalla.

Parkouria, sirkusta ja teatteriakin yhdistävä esitys nähtiin elokuussa Shanghain maailmannäyttelyssä yli sata kertaa Suomen näyttelytilan Kirnun edessä. Seuraavan kerran lakin perässä hypitään lauantaina Saarijärvellä. Temput onnistuvat, vaikka lämpötilaeroa Shanghaihin on viisikymmentä astetta.

- Tuntuu onnistuvan joo. Onnistuu ne, toki vähän eri tavalla, mutta sovelletaan sen mukaan, miten paljon on jäätä, kertoo The Concept of Dashin toiminnanjohtaja Perttu Pihlaja.

Dash-ryhmän tietotaitoa hyödyntää myös lasten leikki- ja liikuntapaikkoja rakentava rovaniemeläinen yhtiö. Alkusyksystä markkinoille tulleella tuotesarjalla parkour-temppuilua halutaan viedä puistoihin ja koulujen pihoille. Dash-ryhmäläiset eivät ole olleet vain suunnittelemassa tuotesarjaa, vaan he käyvät myös läpi suunnitelmat paikoista, joihin tuotteita on tilattu.

- Se, että me on opetettu eri ikäsiä pitkään on antanut kokemuksen, että me pystytään heti kattomaan layoutin pohjalta, että tässä ne on väärään suuntaan ja tästä ei pysty hyppäämään koska tossa on toi kulma edessä. Sitten me niitä käännellään ja kommentoidaan ja suunnittelijat niihin reagoi sitten, kuvailee The Concept of Dashin tiedottaja Jaakko Junttila.

Parkour-akatemia kehuu olevansa tätä nykyä yksi suurimmista jyväskyläläisistä urheiluseuroista. Erilaisissa ryhmissä liikkuu kaupungissa viikoittain 400-500 ihmistä. Harrastajien ikähaitarikin on laidasta laitaan, kaksivuotiaista aina yli viisikymppisiin.

- Kysyntä kaikenlaiselle parkour-toiminnalle, opetukselle, esityksille ja muulle asiantuntemukselle on kasvanut kovasti ja siihen pyritään parhaamme mukaan vastaamaan. Vähän meinaa loppua tunnit ja ihmiset kesken, koska sellaisia kokeneita parkouraajia Suomessa kuitenkin on aika vähän, mutta asiaa pyritään koko ajan parantamaan ja kouluttamaan, sanoo Perttu Pihlaja.

Lähteet: YLE Keski-Suomi