Collie Kimi on sankarikoira

Joensuun Suhmurassa asuva lyhytkarvainen collie, Kimi, on viisivuotias uroskoira. Kimi pelasti emäntänsä ilmoittamalla haukkumalla, että jotain oli pielessä. Isäntä kuuli haukunnan ja niin vakavaan aivoinfarktiin voitiin puuttua ajoissa. Suomen Kennelliitto myönsi tästä teosta Kimille Sankarikoiran arvonimen.

sankarikoira
Lyhytkarvainen collie Kimi.
YLE / Pekka Sivukari

Kaikki tapahtui viime kesäkuussa, päivänä, jolloin monia asia jouduttiin laittamaan uusiksi, kerro Kimin isäntä Kalevi Kontkanen:

- Vietimme ihan tavallista koti-iltaa kesäkuun 28:s päivänä. Menin illalla lukemaan yläkertaan kirjaa ja vaimo jäi alakertaan.

- Olin jo nukahtanut, kun heräsin koiramme Kimin sellaiseen puolustavaan, voimalliseen haukuntaan. Kun huusin alakertaan, että mitä siellä on. Sain vastaukseksi vain epäselvää muminaa.

- Menin alakertaan ja totesin, mitä on tapahtunut. Soitin ambulanssin, joka tuli viidessätoista minuutissa. Vaimoni kiidätettiin Joensuuhun keskussairaalaan. Siellä hänellä todettiin olevan laaja-alainen aivoinfarkti.

- Vaimoni Seijan vasen puoli oli halvaantunut, muistelee Kalevi.

Kalevi kertoo, että ilman Kimin haukkumista, hän ei olisi herännyt, joten koiran toiminta oli ratkaisevaa.

Nyt Seija on jo kotona ja hyvää vauhtia toipumassa. Kotonakin Kimi kuulemma pitää huolen siitä, että emännän liikkumista eivät muut koirat haittaa.

Kalevi Kontkasen mukaan Kimin rotu herättää usein kysymyksiä näyttelyssäkin:

- Minulta onkin kysytty, että mikä ihmeen rotu tämä oikein on. Olen sitten selventänyt, että kyseessä on lyhytkarvainen collie, eli lassie. Ihan sama koira, mutta karvoitus erilainen.

Kimi matkaa joulukuun 11. päivä Helsingin Messukeskukseen vastaanottamaan palkintoa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Pekka Sivukari